Generalni državni tožilec o preiskavi nabav zaščitne opreme

Voditeljica Dnevnika Jasmina Jamnik se je pogovarjala z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo.

Kaj nam lahko poveste o preiskavi, sume katerih kaznivih dejanj preiskujete in kdo je med osumljenimi?

Sorodna novica Geneplanet predlaga razvezo poslovnih dogovorov, Janša še zaupa Počivalšku

Na začetku bi rad poudaril, da ni prav nobene bojazni, da državno tožilstvo ne bi učinkovito usmerjalo predkazenskega postopka oz. zbiralo dokaznih gradiv in drugih sredstev, ki so pomembna pri teh kaznivih dejanjih. Seveda, najprej je treba preiskati in raziskati tako eno kot drugo stran plati zgodbe ter zbrati vsa obvestila in dokaze, ki so v pomoč pri raziskovanju in razjasnjevanju teh dogodkov oz. morebitnih kaznivih dejanj. Kaznivih dejanj kot takšnih za zdaj še ne moremo navesti, glede na to, da se še zbirajo dokazi in obvestila v predkazenskem postopku.

Ali preiskujete tudi žvižgača Ivana Galeta, ki je sume razkril?
Državno tožilstvo v takšnih primerih, zaradi varstva predkazenskega postopka, ne komentira teh zadev. Tega ne morem ne potrditi ne zanikati.

Žvižgači so pri nas slabo zaščiteni, zakonodaja je zastarela. Kako pomembni so za vaše delo, bi jih morala država bolje varovati?
Direktiva nalaga državam članicam EU-ja, da bi se celovitejša in kompleksnejša rešitev prenesla v notranji pravni red. To pomeni, da ne bi bilo zagotovljeno samo varstvo identitete, ampak tudi psihološko in pravno svetovanje. Zaščita žvižgačev pred morebitnimi šikaniranji, pregonom oz. mobingiranjem. Na ta način imajo, seveda, žvižgači za nas visoko dokazno vrednost. Če so njihove informacije kredibilne, preverljive in verodostojne. Vsekakor pa ne, kadar so te v posamičnih primerih zavajajoče oz. parcialne.

Kdaj lahko pričakujemo prve rezultate preiskave nakupov zaščitne opreme?
Kot generalni državni tožilec si želim, da do tega pride čim prej, da v nekaj mesecih vidimo epilog vseh zbranih dokaznih gradiv, obvestil. Hkrati se vzporedno vodijo tudi drugi postopki, kot sem seznanjen iz medijev, pred KPK-jem, Računskim sodiščem in v parlamentu. To smo štirje organi, ki preiskujemo vsak svoj del odgovornosti. Seveda, mi iščemo pretežno kazensko odgovornost posameznih akterjev.

Ste bili na tožilstvu zaradi te preiskave deležni kakršnih koli pritiskov, tudi političnih?
Ne. Vsekakor ne, nikoli prej in tudi zdaj ne.