Podjetje Geneplanet je ponudilo, da nazaj odkupi vse že dobavljene respiratorje po enaki ceni, po kateri so bili dobavljeni. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje Geneplanet je ponudilo, da nazaj odkupi vse že dobavljene respiratorje po enaki ceni, po kateri so bili dobavljeni. Foto: MMC RTV SLO

Družba Geneplanet zavodu za blagovne rezerve predlaga sporazumno razvezo poslovnih dogovorov. Kot so razkrili v zadnji oddaji Tarča, je država pri podjetju Geneplanet med drugim naročila 220 medicinskih ventilatorjev in pri tem ni upoštevala mnenja strokovne skupine, je poročala TV Slovenija.

Janša še naprej zaupa Počivalšku. Foto: BoBo
Janša še naprej zaupa Počivalšku. Foto: BoBo

Direktor Geneplaneta Marko Bitenc je danes direktorju zavoda za blagovne rezerve sporočil, da želi z razvezo poslovnih dogovorov zavarovati ugled podjetja, ki se zadnje čase v javnosti omenja v negativnem kontekstu. Kot predlaga, bi podjetje odkupilo vse medicinske ventilatorje, ki jih je že dobavilo, po enaki ceni, po kateri so bili dobavljeni, in vrnilo celotni avans, hkrati pa predlaga preklic še neizpolnjene naročene dobave.

V ponedeljek bo podjetje, kot sporoča, predstavilo vse dokumente in argumente ter odgovorilo na vsa odprta vprašanja o kakovosti in uporabnosti medicinskih ventilatorjev sirius R30 ter postopkih nabave.

Z zavoda za blagovne rezerve so medtem za Televizijo Slovenija sporočili, da pojavljanje družbe Geneplanet v negativnem kontekstu skladno s pogodbo ni utemeljen razlog za njeno prekinitev. Zavod zato pričakuje dobavo preostalih medicinskih ventilatorjev do 15. maja.

Bo pogodba z Geneplanetom prekinjena?

Janša: Ne poznam države EU-ja, ki bi ravnala drugače

"Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čim prej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom. Ne poznam države EU, ki bi ravnala drugače. Mnoge še vedno to počnejo. Rok in zanesljivost dobave je faktor številka ena. Z vsako dobavo se je vsem nam odvalil velikanski kamen od srca," je zapisal premier Janez Janša in pojasnil, da bo poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme naslednji teden na poslanskih klopeh.

Po navedbah Janše sta Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin ključne podatke želela predstaviti že v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, pa jima "bevskajoča voditeljica tega ni dopustila".

Vlada Marjana Šarca je, kot je še zapisal Janša, za edini naročeni ventilator pred 13. marcem plačala 49.154 evrov, povprečna cena za ventilatorje po prevzemu nove vlade pa je znašala 33.880 evrov. "Razlika v teh cenah pojasni motiv prvorazrednih dobaviteljev in njihovih medijskih ter piar izpostav za napade na Počivalška," je navedel.

Odziv gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Prek Twitterja se je na predlog Geneplaneta o razvezi poslovnih dogovorov odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zapisal je, da je "ministrstvo za zdravje že pozvano, naj poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih, kot predlaga dobavitelj, vrnemo". In dodaja, da je "javni linč vseh, ki smo sodelovali v nabavi zaščitne opreme, zalegel".

Pozneje je prek Twitterja še zatrdil, da so bili v času, ko so bile podpisane pogodbe za medicinske ventilatorje, izbrani ponudniki, ki so zagotavljali kratek rok dobave. "Takrat je padla kocka – raje solidni ventilatorji takoj, kot drugi šele čez pol leta. To je bila edina izbira."

Napoved interpelacije

Opozicija se je na razkritja o nabavah opreme v preteklih dneh odzvala z napovedjo interpelacije proti ministru za gospodarstvo Počivalšku in tudi napovedala parlamentarno preiskavo, pod zahtevo za ustanovitev katere pa bo podpise prispevala tudi koalicijska stranka NSi, je napovedal Matej Tonin.

LMŠ je interpelacijo zoper ministra Počivalška že pripravil. "Na ta način bomo iskali politično odgovornost, to je tisto, kar lahko opozicija stori. Glede na vse netransparentno vodene posle in negospodarno rabo javnega denarja je bilo interpelacijo precej z lahkoto spisati. Dejstvo je, da iz dneva v dan prihajajo nova razkritja, ki so se vključevala v interpelacijo," je za TV Slovenija pojasnila poslanka LMŠ-ja Jerca Korče.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija naj bi bila interpelacija vložena na začetku prihodnjega tedna, lahko že v ponedeljek.

Marjan Šarec pa je danes prek Twitterja med drugim zapisal, da bi "v kolikor toliko normalno demokratični vladi predsednik vlade reagiral s predlogom za razrešitev ministra. Glede na izjavo, da predsednik vlade Janša ministru Počivalšku zaupa, je jasno, kdo stoji za vsem skupaj. Bili so dogovorjeni že zdavnaj."

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in s prstom pokazal na Zavod RS za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.

Bitenc predlaga razvezo dogovorov
LMŠ pripravil interpelacijo proti Počivalšku

Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj, ki jih je prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli prijavo groženj prek družbenih omrežij.