Brez dela bi lahko ostalo od 300 do 400 delavcev, sporoča vodstvo RTV SLO. Foto: BoBo
Brez dela bi lahko ostalo od 300 do 400 delavcev, sporoča vodstvo RTV SLO. Foto: BoBo

Svet delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je v ponedeljek sprejel sklep, s katerim protestira proti znižanju rtv-prispevka za leto 2013. Svoje nasprotovanje znižanju svet delavcev utemeljuje z navedbo, da v nobeni evropski državi v zadnjih letih ni bil znižan rtv-prispevek, kljub težkim ekonomskim razmeram v svetu in EU-ju.

Svet delavcev RTVS opozarja, da so "institucionalna in uredniška neodvisnost ter trajnostno financirane javne RTV ključni za razvoj evropske družbe in demokracije", kar je leta 2009 v resoluciji zapisal tudi Evropski parlament. V omenjeni resoluciji piše, da "morajo imeti institucije v javnih RTV-servisih zagotovljena potrebna sredstva za svoje delovanje in pogoje, ki omogočajo njihovo neodvisnost od političnih pritiskov in tržnih sil", so v svetu delavcev zapisali v današnji izjavi za javnost.

Na koncu opozarjajo še, da bodo programsko škodo, ki bo nastala zaradi zmanjšanega rtv-prispevka, občutili predvsem gledalci in poslušalci.

Za deset odstotkov nižji prispevek
Vlada je namreč 23. avgusta sklenila, da se bo rtv-prispevek prihodnje leto znižal za deset odstotkov. Gospodinjstva bodo tako po novem plačevala 11,48 evra mesečno, kar je 1,2 evra manj kot letos. Vlada je znižanje utemeljila z navedbo, da mora usodo državljanov in države ob vsesplošnem zategovanju pasu deliti tudi javna RTV.

"Izjemen udarec delovanju javnega zavoda"
Vodstvo zavoda je znižanje prispevka označilo za "izjemen udarec delovanju javnega zavoda". Ocenilo je tudi, da bi lahko zaradi znižanja brez dela ostalo od 300 do 400 sodelavcev, ukinili pa bi lahko tudi nekatere oddaje. Naj znova razmisli o odločitvi vlade, je 12. septembra premierja Janeza Janšo pozvala tudi generalna direktorica Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) Ingrid Deltenre.

Programski svetniki so 11. septembra vodstvu RTV SLO naložili izdelavo novih programsko-produkcijskih izhodišč, ki bodo upoštevala tudi omenjeno znižanje.

V letu 2011 so sicer dohodki od naročnine predstavljali 62,3 odstotka vseh prihodkov RTVS. Zadnje zvišanje rtv-prispevka pa se je zgodilo avgusta 2011, ko je takratna vlada Boruta Pahorja prispevek za leto 2012 zvišala za 0,75 evra.