Za študente je bivanje v študentskem domu najcenejše. Foto: BoBo
Za študente je bivanje v študentskem domu najcenejše. Foto: BoBo

Tako kot vsako leto se bodo na letošnjem razpisu študenti potegovali za sobe v študenstkih domovih posameznih univerz, zasebnih študentskih domovih ali pa si poiščejo sobo pri zasebnikih. Letos pa imajo prvič možnost za oddajo vloge prek spletnega portala eVŠ.

Cenzus z letošnjega razpisa sicer znaša 2.286,97 evra bruto mesečnega prihodka na družinskega člana. Pri tem pa se ne upoštevajo štipendije in dohodki od dela prek študentskega servisa, če kandidat ni vložil napovedi za odmero dohodnine in so ga starši uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana.

Študentski dom najcenejši
Cene sob v študentskih domovih se glede na velikost sob in starost doma gibljejo med 50 in 114 evrov, pri zasebnikih s subvencijo pa okoli 150 evrov. Na prostem trgu se pri zasebnikih cene sicer gibljejo od 120 do 180 za dvoposteljno in 200 do 270 evrov za enoposteljno sobo.

Ob tem v brezplačni posredovalnici sob m2, ki deluje v okviru študentske svetovalnice, opažajo, da lastniki sobe velikokrat oddajajo na črno, torej brez prijave in pogodbe.

L. L.