Pred Parado ponosa bodo v okviru tedna Parade ponosa potekale različne aktivnosti, med drugim tudi različne debate in okrogle mize o položaju LGBTIQ-skupnosti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Pred Parado ponosa bodo v okviru tedna Parade ponosa potekale različne aktivnosti, med drugim tudi različne debate in okrogle mize o položaju LGBTIQ-skupnosti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Skupnost LGBTIQ vse bolj odprta

V Društvu Parada ponosa imajo namreč dovolj čakanja na uveljavitev človekovih pravic za vse in zahtevajo, da se jih zagotovi takoj. Dodajajo, da mora biti družinski zakonik, ki je v obravnavi v državnem zboru ter udejanja enakopravnost in enakovrednost vseh oblik družinskega življenja, sprejet. Obenem pozivajo k sankcioniranju zavajajočega, žaljivega in sovražnega govora, ki je bil ob obravnavi predloga družinskega zakonika slišan v javnih sferah in tudi v parlamentu. Prav tako mora biti sankcionirano nasilje neonacističnih, skrajno nacionalističnih in fašističnih skupin.

V videointervjuju lahko poslušate odgovore Petre Salaj o obravnavi družinskega zakonika v državnem zboru, o napadih na pripadnike LGBTIQ-skupnosti in o njihovem vse pogostejšem nastopanju v javnosti.

Parada ponosa se bo 3. julija začela ob 16.00 v Metelkova mestu, ob 18.00 pa končala na Mestnem trgu. Sledil bo glasbeni koncert, na katerem bodo med drugim nastopile Nuša Derenda, Tiknara Kovač in Brigita Šuler. Na Paradi pričakujejo od 200 do 300 ljudi.

O Paradi ponosa po vsej Sloveniji
Organizatorji Parade ponosa so zaradi preteklih izkušenj in napadov na udeležence parade dobro poskrbeli za varnost. Društvo Parada ponosa je že imelo sestanek s policijo, za vse dogodke so predvideli varovanje z varnostniki, policija bo navzoča oz. bo v bližini vseh dogodkov, ki se organizirajo v tednu Parade ponosa, udeležencem pa bodo delili varnostne letake, na katerih bodo udeležence opozarjali tudi na to, kako se izogniti morebitnim incidentom, je povedala predsednica društva Petra Salaj.

Ves teden bodo potekale različne prireditve, med katerimi je Jernej Škof izpostavil slavnostni paradni ples z modno revijo, ki bo v ponedeljek, 28. junija, piknik in igre na prostem pod imenom Oaza prijateljstva, ki bodo v nedeljo v Tivoliju, pa tudi tradicionalni "queer road trip", popotovanje prostovoljcev s kombijem po Sloveniji, v okviru katerega bodo mimoidoče zalagali s kondomi in z zloženkami o Paradi ponosa, priznavanju človekovih pravic in enakih možnosti ter delu skupnosti LGBTIQ (lezbike, geji, biseksualne, transseksualne, interseksualne in "queer" osebe).

Skupnost LGBTIQ vse bolj odprta