Skupščina je na koncu vseeno izglasovala spremembe ustave. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina je na koncu vseeno izglasovala spremembe ustave. Foto: MMC RTV SLO
ŠOU Ljubljana v boj za študentski denar

Z novo študentsko ustavo ŠOS uvaja boljši nadzor nad porabo denarja, strožje sankcije za kršitve in zmanjšanje denarja ljubljanski organizaciji. Ta bo izgubila približno 1,6 milijona evrov ali tretjino sredstev.

Za spremembe študentske ustave je sicer potrebno soglasje vseh študentskih organizacij: študentskih klubov, mariborske, primorske in tudi ljubljanske organizacije, ki pa zaradi nedemokratičnih volitev pred 15 meseci trenutno nima pravice do veta.

Štromajer: Skupščina nezakonita
In prav zato je za ljubljansko študentsko organizacijo, kot je poudaril njen predsednik Jernej Štromajer, nezakonita in v nasprotju s študentsko ustavo. To je izpostavil tudi pooblaščenec ŠOU v Ljubljani Blaž Žibret, ki je dejal, da študentski zbor ŠOU v Ljubljani ni sosklical skupščine ŠOS, zatorej ta ni veljavno sklicana. To naj bi ugotovila tudi njihova pravna služba, potrdila pa še odvetniška pisarna Čeferin, ki so jo najeli, in, seveda, tudi plačali.

Za predsednico ŠOS-a Katjo Šoba pa je skupščina zakonita, saj jo je, kot je povedala, sklicala že pred 16 dnevi in je vse v skladu s študentsko ustavo.

Med večurno razpravo so padale tudi hude besede - Mart Daniel Buh iz ŠOU v Ljubljani je tako dejal, da če "boste glasovali za ustavo na tej čajanki, boste abortirali demokracijo in ubili študentsko organiziranje". David Božič, tudi iz ljubljanske organizacije in nekdanji minister za socialo, pa je študente pozval, naj se borijo za svoje interese in "ne proti študentom".

Ljubljanska organizacija krovni zameri tudi, da je spremembe ustave pripravljala brez soglasja z njimi oziroma v njeno pripravljanje niso bili vključeni.

ŠOU Ljubljana v boj za študentski denar