Foto: BoBo
Foto: BoBo
Protestnikov ni pregnal niti dež

Dogodek je potekal mirno. Protestniki so že četrti petek zapored v znak protesta zvonili s kolesarskimi zvončki in trobili s trobljami, slišati je bilo že znane vzklike "lopovi" in "svobode ne damo". Proteste je organiziralo več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij.

V prestolnici so se kolesarji zapeljali po Slovenski, Aškerčevi, Prešernovi, Tivolski in delu Dunajske ceste, znova pa so krožili tudi po ograjenem Trgu republike pred poslopjem državnega zbora. Policija je območje okoli parlamenta tudi danes deloma zaprla. "Tako na meji kot v Ljubljani ograja mora pasti," so protestniki vrnili s transparentom.

Prejšnji petek so proteste podprle tudi nekatere opozicijske stranke, a so jim nekateri državljani sporočili, naj ne nabirajo političnih točk na njihov račun. "Ne levi ne desni, svobodni in zaposleni," je bilo danes prebrati na enem od transparentov.

Zapeljali so se tudi do ministrstva za okolje
V Facebookovi skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Druga za drugo da se vrstijo sporne poteze oblasti. Tudi na transparentih je bilo danes videti opozorilo vladi, da za pravice ne bodo prosili in da se ji čas izteka.

Nekateri protestniki vladi očitajo netransparentno delovanje, celo korupcijo in krajo davkoplačevalskega denarja. Nekdo je s transparentom Janšo spomnil, da "je bil tudi on nekoč žvižgač za Slovenijo".

Dodatno je predvsem nevladne organizacije razjezilo nedavno sprejetje novele zakona o ohranjanju narave, ki omejuje nevladne organizacije pri sodelovanju v postopkih pridobivanj dovoljenj. Zato so se danes s kolesi zapeljali tudi do ministrstva za okolje, da bi tam sporočili, da narave, rek in drugih danosti ne dajo. "Kdor grabi po naravi, bo dobil po prstih," so zapisali na enega od transparentov.

Nekatere sta zmotila "aroganca" oblasti in njen "podcenjujoč in neprimeren odnos" do državljanov, medijev in drugih. Slišati je bilo tudi kritike ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja zaradi spremnega pisma k poročilu o vladavini prava, v katerem je kritičen do pravosodja v Sloveniji.

Vojska pripeljala le ograje
Policija je tudi tokrat na območju Trga republike v Ljubljani postavila zaščitne ograje. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so se tako podobno kot prejšnji teden odločili zaradi zagotavljanja varnosti.

Opravljali so naloge za varovanje DZ-ja, vzdrževali javni red in mir ter nadzorovali upoštevanje odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Za MMC so dodali, da gre zgolj za logistično podporo ljubljanski policijski upravi v okviru letnega načrta sodelovanja med policijo in vojsko.

Na družbenih omrežjih so se popoldne pojavile fotografije vojaških vozil pred poslopjem državnega zbora. Na ministrstvu za obrambo so za STA pojasnili, da je vojska policiji zgolj pomagala pri prevozu ograj.

Premike vojaških vozil pred DZ-jem je po srečanju s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem na Ptuju komentiral tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je dejal, podrobnosti ne pozna, meni pa, da se je treba v teh kočljivih časih izogibati vsem ravnanjem, ki poglabljajo nezaupanje. "Razlogov za to odločitev ne poznam in tudi niso v moji pristojnosti. Ljudje imajo pravico, da izražajo nezadovoljstvo, da protestirajo. Oblast, ki ima politično moč, mora biti skrajno previdna pri tem, da komentira ali omejuje to pravico do svobodnega zbiranja in protestiranja," je dejal.

V Sloveniji sicer zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa še vedno velja odlok o prepovedi zbiranja na javnih površinah.

Trg republike zaradi protestnikov znova ograjen

Protesti tudi v Mariboru, Celju, Velenju, Kopru, Novi Gorici

V Mariboru je bilo ključno prizorišče znova Trg svobode. Po poročanju Radia Slovenija se je na kolesih, skirojih in peš zbralo okoli sto protivladih protestnikov. Protest je potekal mirno. Policisti gibanja niso omejevali.

Protestniki so se zbrali še v Kopru in Celju, kjer je pod budnim očesom policistov dobro uro protestiralo približno 350 ljudi, kar je največ doslej. Kolesarjem se je pridružilo tudi približno 50 pešcev, ki so bili opremljeni s protivladnimi transparenti, dodaja Radio Slovenija.

Na Titovem trgu v Velenju se je zbralo približno 70 kolesarjev, ki se ne strinjajo z zdajšnjo vladno politiko, kolesarili so tudi po Novi Gorici.

Drug del slovenske javnosti vladi izraža podporo s podpisom peticije, ki naj bi jo podpisalo že več kot 20.000 ljudi.