Slavnostni pozdrav evru v Ljubljani Foto: RTV SLO
Slavnostni pozdrav evru v Ljubljani Foto: RTV SLO
Postroj pred kosilom
Na kosilo na Bledu je zamudil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare
Policija je bila res na vsakem koraku, na Bledu pa smo opazili dva, ki sta med svojim delom pogledala za mladenko. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare
Proslava ob uvedbi evra v Sloveniji

Ob slovenskem političnem vrhu se je je na povabilo predsednika vlade Janeza Janše udeležilo sedem evropskih premierjev, med njimi predsedujoča EU-ju, nemška kanclerka Angela Merkel, ter predsednika Evropske komisije in Evropske centralne banke, Jose Manuel Barroso in Jean-Claude Trichet.

Barroso: Gre za zgodovinski korak
Barroso je v govoru na slovesnosti med drugim dejal, da je uvedba evra za Slovenijo pomemben zgodovinski korak. To je po njegovem mnenju dosežek dolgoletnih prizadevanj za ponovno združitev Slovenije v osrčju evropske družine, ki se je zgodila po desetletjih nepravičnega razdruževanja. Hkrati je to pomemben korak za celotno evropsko skupnost, saj dokazuje, da celotno evroobmočje ni nekakšen zasebni klub, ampak resnično valuta EU-ja. Kot je poudaril Jose Manuel Barroso, imamo na območju evra zadovoljivo rast, rastočo zaposlenost in - kar je najpomembneje - gospodarsko stabilnost.

Merkel: Zgledujte se po Sloveniji
Predsedujoča EU-ju Angela Merkel je na slovesnosti ob uvedbi evra poudarila, da je Slovenija prva od novih članic EU-ja, ki ji je to uspelo. Slovenski premier Janez Janša je dejal, da je prevzem evra pomenil velik korak za Slovenijo in majhen korak za Evropsko denarno unijo. Luksemburški premier Jean-Claude Juncker je poudaril, da je evro zgodba o uspehu, ki je presegla pričakovanja največjih optimistov, ob tem pa je Slovenijo opozoril na
odgovornosti, ki jih od članic zahteva evroobmočje. Predsednik EBC-ja Jean-Claude Trichet pa je Slovenijo pozval, da pomaga pri krepitvi evroobmočja.

Največji letošnji sprejem v EU-ju
Dogodkov, ki so potekali v Ljubljani, na Brdu in Bledu, se je udeležilo okoli 200 visokih gostov, medijsko pa jih je pokrivalo okoli 300 novinarjev, od tega polovica iz tujine. Predsednik vlade Janez Janša je za premierje priredil kosilo na Bledu. Udeležili so se ga luksemburški, belgijski, madžarski, grški, italijanski in slovaški premier, na njem pa ni bilo nemške kanclerke Angele Merkel. Andrej Bajuk je gostil finančne ministre držav članic EU-ja na Brdu pri Kranju. Sprejem za visoke goste je tudi med največjimi letos v EU-ju (stroški znašajo 650 tisoč evrov).

Vodja ECB-ja Jean-Claude Trichet je na dvostranskem srečanju s premierjem Janezom Janšo izrazil prepričanje, da je naša država z dobro gospodarsko politiko opravila veliko delo in dokazala, da lahko seže po najvišjih ciljih, evropska valuta pa je po njegovem mnenju trdna.

Evropski komisar Joaquin Almunia je pohvalil dobre gospodarske kazalnike v Sloveniji - a tudi opozoril, da država ne sme zaspati na lovorikah.

Proslava ob uvedbi evra v Sloveniji