Predsednika Janša in Drnovšek (v ospredju desno) sta se pranju umazanega perila v javnosti tokrat izognila. Foto: EPA
Predsednika Janša in Drnovšek (v ospredju desno) sta se pranju umazanega perila v javnosti tokrat izognila. Foto: EPA
Na odru bo Janša

Janez Drnovšek je ob tem sporočil, da tudi v prihodnje ne želi biti slavnostni govornik na podobnih proslavah, zato gre sklepati, da predsednik republike, ki bo po predsedniških volitvah jeseni zamenjan, na slavnostih sploh ne bo več nastopil.

Po prvotni Drnovškovi zavrnitvi je govorniško vlogo sprejel premier Janez Janša. Koordinacijski odbor je poznejšo ponudbo iz urada predsednika zavrnil, ker naj ne bi imel formalne moči odvzeti že sprejeto govorništvo.

Na državnih proslavah se kot slavnostni govorniki po protokolu predsednik republike, predsednik vlade in predsednik DZ-ja izmenjujejo.

Proslava bo 24. junija na Trgu republike v Ljubljani. Po besedah predstavnika koordinacijskega odbora za državne proslave Aleksandra Zorna bodo v ospredju veselje, ljubezen, pestrost, slovenska poezija in glasba.

Ponovljena razlaga zapleta z guvernerjem
Predsendik Drnovšek se je prav tako odzval na poziv treh poslanskih skupin iz vrst vbladne koalicije po obrazložitvi zapletov pri predložitvi in imenovanju kandidatov za guvernerja Banke Slovenija. Drnovšek jim je poslal enako pismo, kot ga je 18.maja, v njem pa poudarja, da z iskanjem kandidatov ni prenehal ter zavrnil očitke o nemodrem in neodgovornem ravnanju.

Na odru bo Janša