Izstopa Slovenije iz EU-ja ne bi podprlo 60 odstotkov anketirancev. Foto: Reuters
Izstopa Slovenije iz EU-ja ne bi podprlo 60 odstotkov anketirancev. Foto: Reuters

Med anketiranci, ki bi sloexit podprli, izstopajo predvsem nezaposleni, prav tako pa bi sloexit podprl skoraj vsak drugi anketiranec v starostni skupini od 18 do 24 let. Med tistimi, ki izstopa Slovenije ne bi podprli, pa izstopajo podporniki SMC-ja in SD-ja. Petnajst odstotkov anketirancev se do vprašanja izstopa ni opredelilo.

Da brexit ni dobra novica za EU oziroma da bo uresničevanje izhodne strategije Velike Britanije slabo vplivalo na EU, meni slaba polovica anketirancev, slaba tretjina pa meni, da brexit ne bo imel vpliva na EU. Kljub temu pa se več kot 60 odstotkov anketirancev ne boji posledic brexita, takšnih je namreč le 15 odstotkov anketirancev.

Več kot polovica anketirancev meni tudi, da bi Veliki Britaniji lahko sledila še kaka druga članica EU-ja.

Anketiranci so ocenjevali tudi vpliv EU-ja na Slovenijo, kjer 44 odstotkov vprašanih meni, da je ta vpliv dober. Četrtina vprašanih pa nasprotno ocenjuje, da ima EU na Slovenijo slab vpliv.

Telefonsko anketiranje je po naročilu Dela med 30. junijem in 1. julijem na vzorcu 400 polnoletnih državljanov izvedel oddelek za tržne raziskave Delo Stik.