Negotovost po izidu referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU-ja vnaša nemir v svetovno gospodarstvo. Foto: Reuters
Negotovost po izidu referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU-ja vnaša nemir v svetovno gospodarstvo. Foto: Reuters

"Negotovost je trenutno za nas verjetno največja grožnja svetovnemu gospodarstvu," je dejal IMF-ov predstavnik za stike z javnostjo Gerry Rice ter pozval evropske voditelje in druge ključne odločevalce k odločnim ukrepom za zmanjšanje negotovosti. Ta bo po oceni organizacije kratkoročno zmanjšala britansko gospodarsko rast, posledice pa bodo čutili tudi v Evropi in po svetu.

Finančni trgi so si precej hitro opomogli od šoka. Newyorški industrijski indeks Dow Jones se je že vrnil na raven, na kateri je bil tik pred referendumom, ko se je v pričakovanju odločitve Britancev za nadaljevanje članstva v EU-ju močno zvišal. Izgube so nadomestile tudi evropske borze.

Vendar je brexit po besedah guvernerja britanske centralne banke Bank of England Marka Carneya poslabšal obete za britansko gospodarstvo in dolgoročna negotovost bi te obete lahko krojila še kar nekaj časa.

Carney je ob tem pristavil, da je Bank of England v preteklih mesecih tesno sodelovala pri pripravi rezervnega načrta za morebitni šok, ki bi po znanem izidu referenduma prizadel finančne trge, in ti ukrepi zdaj po njegovih besedah dobro delujejo. Čez poletje načrtujejo tudi spremembe denarne politike, kakšne bodo, pa še ni znano, zato so se še dodatno razplamtela pričakovanja o morebitnem znižanju ključne obrestne mere.