Apotolski nuncij Santos Abril y Castello je spregovoril pred približno 10.000-glavo množico. Foto: Foto Anka
Apotolski nuncij Santos Abril y Castello je spregovoril pred približno 10.000-glavo množico. Foto: Foto Anka
Ljudski vrt
Današnje slovesnosti v Mariboru so se udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih verskih skupnosti. Foto: Foto Anka
Slomškovo slavje v Mariboru

Santos Abril y Castello poudarja, da si Anton Martin Slomšek to zasuži zaradi svoje celostne ljubezni do Slovencev. "S svojo pisano besedo je Slomšek hotel doseči zares vse: duhovnike in redovnike, meščane in kmete, družine in vzgojitelje, mlade in otroke, ostarele in bolne, tudi za berače je zapisal nasvete," je spomnil nuncij pred 10.000 zbranimi verniki, s katero so obeležili jubilejno leto ob 150. obletnici prihoda Antona Martina Slomška v Maribor in ob deseti obletnici Slomškove beatifikacije, vodil skupaj s slovenskimi škofi, duhovniki in redovniki.

"Cerkev doživela številne reforme"
Abril y Castello je med drugim spomnil, da so se v 150 letih od prenosa sedeža škofije v Maribor na teh prostorih zamenjale štiri države, na Petrovem sedežu se je zvrstilo šestnajst papežev, doživeli smo dve svetovni vojni in veliko lokalnih spopadov, bila sta tudi dva koncila. Tudi Cerkev v Sloveniji je v tem času doživela številne reforme, nenazadnje je po Slomškovi beatifikaciji dobila tri nove škofije, novo metropolijo in nadškofijo ter šest novih škofov.

KDO JE BIL ANTON MARTIN SLOMŠEK?
Anton Martin Slomšek, rojen 26. novembra 1800, je bil duhovnik, pisatelj, pedagog in skladatelj. Potem, ko je že nekaj let deloval kot duhovnik, je leta 1844 je postal stolni kanonik in višji šolski nadzornik, leta 1846 pa župnik in opat v Celju, kmalu zatem pa imenovan za škofa lavantske škofije s sedežem pri Sv. Andražu v Labotski dolini na Koroškem. Leta 1846 je bil v Salzburgu posvečen za škofa, leta 1859 je prenesel škofijski sedež iz Sv. Andraža v Maribor. S tem je pripomogel k integraciji Štajerske slovenskemu ozemlju. Umrl je 24. septembra 1862.


Sicer pa se je osrednji govornik dotaknil tudi aktualnih časov, v katerih se zaradi procesa globalizacije po njegovih besedah tudi Cerkev v Sloveniji spopada z bolj ali manj istimi težavami kot v vsej Evropi.

"Še posebej škofje in duhovniki ste morda zaskrbljeni, da kljub vsem pastoralnim naporom doživljate versko nazadovanje, da krščansko občestvo, še posebej mladi, podlegajo vplivom sekularizacije in potrošništva. Vse to rojeva praktični ateizem, ki se izgublja v moralnem in verskem pluralizmu, ta pa povzroča negotovost, strah pred prihodnostjo in žal tudi kulturo smrti," je dejal Abril y Castello.

Tudi drugi krščanski predstavniki
Današnje slovesnosti v Mariboru so se udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih verskih skupnosti - pravoslavni metropolit zagrebško-ljubljanski Jovan, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša in paroh mariborski Savo Kosojević. Poleg vernikov iz vse Slovenije in zamejstva so Ljudski vrt obiskali tudi župani iz regije, med njimi tudi mariborski Franc Kangler. Po bogoslužju na stadionu so obiskovalci lahko obiskali Slomškov grob ter si ogledali novi dokumentarni film o Slomšku in dve razstavi.

Slomškovo slavje v Mariboru