Potni list in osebna izkaznica omogočata zapis le 40 znakov za ime in 40 znakov za priimek.  Foto: BoBo
Potni list in osebna izkaznica omogočata zapis le 40 znakov za ime in 40 znakov za priimek. Foto: BoBo

Glavni vzrok za spremembe zakona o osebnem imenu je posodobljeni družinski zakonik, veljati bo začel sredi aprila, ki roditeljsko pravico nadomešča s starševsko skrbjo.

Zakonska ureditev osebnega imena, sprejeta leta 2006, je osebno ime opredeljevala kot pravico državljana in dolžnost, na podlagi katere mora vsak posameznik uporabljati določeno ali izbrano osebno ime. Zakonska omejitev pri izbiri osebnega imena in priimka je bila le v primerih, če gre za zavarovanje javne varnosti, morale, pravic in svoboščin ljudi.

Druga omejitev, ki jo namerava odpraviti nova zakonodaja glede osebnega imena, pa je omejitev, da lahko državljani z več imeni in priimki v pravnem prometu uporabljajo največ dve imeni ali dva priimka, ki sta lahko sestavljena iz več besed, denimo, če je sestavljen tudi iz predimkov, kot denimo priimka Di Caprio ali Van der Bellen.

Novela zakona o imenu zdaj odpravlja omejitev največ dveh imen in dveh priimkov, ki ga lahko posameznik izbere za pravni promet. Hkrati pa tudi dopušča možnost uporabe črke v osebnem imenu in okrajšave imena in priimka v pravnem prometu. Kot so navedli v predlogu zakona, je po podatkih matičnega registra iz lanskega avgusta imelo 1.307 oseb različen osebni priimek in priimek, ki je bil uporabljen za pravni promet.

Kar 26.259 oseb pa je imelo različno osebno ime in tisto, ki ga je oseba uporablja za pravni promet. Sicer pa je v Sloveniji lani imelo več kot tri besede v imenu nekaj manj kot 3.300 državljanov, 774 pa več kot tri besede v priimku.

Najdaljše ime in priimek ima 60 črk

Najdaljši zapisan priimek slovenskega državljana je po podatkih matičnega registra sestavljen iz 49 črk, ime pa iz 53 črk. 60 črk pa je največja skupna dolžina zapisanega osebnega imena (imena in priimka skupaj).

Dolžina osebnega imena pa lahko pomeni tehnično omejitev pri zapisu na uradni identifikacijski dokument. Potni list in osebna izkaznica namreč omogočata zapis 40 znakov za ime in 40 znakov za priimek. V primeru uporabe daljšega zapisa je potrebna prilagoditev zapisa podatkov.

Prepoved spreminjanja imen kaznjencev

Osveženi zakon o osebnem imenu bo uvedel tudi nekaj drugih novih in bo tako podaljšal rok za spremembo priimka po razvezi na eno leto. Prav tako za spremembo imena na željo posameznika ne bo več pogoj dopolnjenih osemnajst let, temveč se vložitev prošnje za spremembo osebnega imena zdaj veže na poslovno sposobnost posameznika, čeprav gre za mladoletno osebnost. Kot primer poslovne sposobnosti pa v predlogu zakona navajajo sklenitev zakonske zveze ali starševstva na podlagi sodbe sodišča.

Novela zakona o osebnem imenu uvaja tudi nekatere nove omejitve. Sprememba osebnega imena ne bo dovoljena pravnomočno obsojenim za kaznivo dejanje, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. Predlog zakona pa zadržke razširja tudi na preizkusno dobo pogojno obsojenega storilca kaznivega dejanja.