Prvi mož goriške pokrajine Enrico Gherghetta pravi, da Evropa ne bo nikoli imela gospodarske prihodnosti in večje mednarodne vloge, če se bo zapirala vase, pač pa bo ostala ujetnica duhov nacionalizma in egoizma. Foto: BoBo
Prvi mož goriške pokrajine Enrico Gherghetta pravi, da Evropa ne bo nikoli imela gospodarske prihodnosti in večje mednarodne vloge, če se bo zapirala vase, pač pa bo ostala ujetnica duhov nacionalizma in egoizma. Foto: BoBo

Na protestu so se zbrali tako predstavniki goriške pokrajine, vključno z 11 župani, kot tudi predstavniki hrvaških občin in podžupan piranske občine Bruno Fonda ter predstavniki italijanske manjšine pri nas in slovenske skupnosti v Italiji.

Prvi mož pokrajine Enrico Gherghetta je poudaril, da postavitev bodeče žice pomeni zatajitev evropskih vrednot, in napovedal, da bodo "bitko" nadaljevali do odstranitve ograje.

"Obstaja močna čustvena vez med goriško pokrajino in istrsko deželo," je Gherhetta pojasnil enega izmed razlogov, da so dali pobudo za današnjo manifestacijo. Med drugim je po njegovih besedah Goriška po vojni sprejela veliko Istranov, ki so bili tudi sami begunci.

Ob tem je predsednik pokrajine opozoril na evropske vrednote in idejo vključevanja ter se vprašal, ali "je smiselno še naprej govoriti o tej Evropi, če je 50 kilometrov stran od nas bodeča žica".

Zatajitev evropskih vrednot
Kot je spomnil Gherghetta, se je s širitvijo EU-ja širila tudi ideja miru, kar je pripomoglo k temu, da je bila izničena temeljna napaka nacionalizma. Ponovna vzpostavitev mejnih kontrol, kot se dogaja na Švedskem in Danskem, ter postavljanje bodeče žice pa pomeni zatajitev evropskih vrednot, je opozoril.

Po njegovih besedah Evropa tudi ne bo nikoli imela gospodarske prihodnosti in večje mednarodne vloge, če se bo zapirala vase, pač pa bo ostala ujetnica duhov nacionalizma in egoizma. Navsezadnje pa Gherghetta noče našim zanamcem "zapustiti sveta, kjer mocarele gredo povsod, človeška bitja pa ne" in kjer "ima blago več pravic kot oseba".

Pomanjkanje drugih pacifističnih sredstev
Predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul se zaveda širših težav, ki so privedle do sedanjega stanja v Evropi, vendar meni, da "se jih lahko reši na drugačen način". Pri tem je izpostavil pomen dialoga, sobivanja in integracije".

Županja Sovodenj ob Soči in predstavnica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Alenka Florenin pa je dejala, da kdor postavlja žične ograje misleč, da s tem v ljudeh vzbuja občutek večje varnosti, se moti. "Meni postavljanje žice ustvarja veliko večji strah, kot če je ne bi bilo, ker pomeni, da ni drugih pacifističnih sredstev, da se rešijo te težave," je poudarila.

Poslanec v Saboru Furio Radin pa je opozoril, da je žico bistveno lažje postaviti, kot jo odstraniti. Bitka za odstranitev ograje bo sicer po njegovem mnenju še dolga in težavna, saj je verjetneje, da se bo stanje poslabšalo, kot pa izboljšalo.