Srečnih je zgolj 34 odstotkov vprašanih. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Srečnih je zgolj 34 odstotkov vprašanih. Foto: freedigitalphotos.net
Gasilci
Gasilci so znova na vrhu najbolj zaupanja vrednih poklicev. Foto: BoBo


Valiconova raziskava Ogledalo Slovenije meri zaupanje v institucije in organizacije ter v poklice oz. posameznike. Največjo rast zaupanja med institucijami in organizacijami v primerjavi z lansko raziskavo imajo policija (za 12 odstotnih točk) in banke (+12), pri čemer pa bankam ljudje še vedno ne zaupajo, saj je stopnja zaupanja negativnih 35 odstotkov. Najbolj je upadlo zaupanje v zdravstvo, in sicer za sedem odstotnih točk, na le -10 odstotkov.

Med organizacijami ljudje najbolj zaupajo malim slovenskim podjetjem, na drugo mesto pa anketa uvršča podjetje oz. organizacijo, v kateri anketirani deluje. Daleč na dnu lestvice zaupanja so utrjene stranke opozicije, vladne koalicije in DZ-ja, povsem na repu pa je vlada.

Zaupamo policistom, gasilcem, znanstvenikom
Med poklici je glede na maj 2015 zaupanje najbolj zraslo znanstvenikom (+10 odstotnih točk), policistom (+9) in občinskim uradnikom (+8), največji padec zaupanja pa je doletel zdravnike (-10). Na vrhu so še vedno gasilci z 89-odstotno stopnjo zaupanja, na dnu pa politiki na splošno, z več kot 90-odstotno stopnjo nezaupanja.

Nismo preveč srečni
Raziskava je merila tudi osebno razpoloženje anketiranih. Na štiristopenjski lestvici se je 32,1 odstotka vprašanih opredelilo za nesrečne in pesimistične, za 33,7 odstotka velja, da sicer niso srečni, a niso pesimistični. Da so srečni, a ne optimistični, jih je odvrnilo 17 odstotkov, da so srečni in optimistični, pa 17,2 odstotka.

Glede na aktualna dogajanja je 19,6 odstotka anketiranih odgovorilo, da sploh niso srečni, 46,2 odstotka pa, da niso srečni. Za srečne se jih je opredelilo 29,7 odstotka, za zelo srečne pa 4,5 odstotka vprašanih. Na prihodnost jih pesimistično gleda 36,3 odstotka, optimistično pa 27,1 odstotka.

S splošnim stanjem v Sloveniji jih je povsem nezadovoljnih 28,7 odstotka, nezadovoljnih 42,4 odstotka, zadovoljnih je zgolj 9,2 odstotka in zelo zadovoljnih pičlih 0,2 odstotka. Neopredeljenih je bilo 19,5 odstotka vprašanih.

Skoraj polovica (49,1 odstotka) meni, da gre stanje v Sloveniji na slabše, da gre na bolje, pa meni le slaba desetina (9,9 odstotka). Da ostaja enako, je odgovorilo 40,9 odstotka vprašanih.

Raziskavo so izvedli v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 65 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Anketa je potekala od 10. do 13. junija, in sicer na vzorcu 524 državljanov.