Češki veleposlanik Petr Voznica je v spomin na žametno revolucijo, ki je v tedanji Češkoslovaški prinesla miren prehod države v demokracijo, pozvonil s šopom ključev in dejal, da so s takim zvonenjem opozarjali komunistične voditelje, da jim je
Češki veleposlanik Petr Voznica je v spomin na žametno revolucijo, ki je v tedanji Češkoslovaški prinesla miren prehod države v demokracijo, pozvonil s šopom ključev in dejal, da so s takim zvonenjem opozarjali komunistične voditelje, da jim je "odzvonilo." Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Češki veleposlanik Voznica je za MMC pojasnil, da novi zakon vse borce proti komunističnemu režimu na Češkem postavlja ob bok tistim v prvi in drugi svetovni vojni.

"Padec železne zavese"
Odprtje razstave z naslovom Padec železne zavese je ob češkem državnem prazniku, dnevu borbe za svobodo in demokracijo, pripravil Študijski center za narodno spravo (SCNR).

Direktorica centra Andreja Valič Zver je poudarila, da je vesela ponovnega sodelovanja s češkim veleposlaništvom, s katerim so v preteklosti pripravili srečanje s predstavniki češkega inštituta za proučevanje totalitarnih režimov iz Prage in okroglo mizo o odpiranju arhiva obveščevalnih služb Češke republike.

Izpostavila je še, da je SCNR eden izmed ustanovnih članov evropske platforme spomina in vesti, pri kateri prav tako sodelujejo češki kolegi.

Valič Zverova in Petr Voznica sta osvetlila dogajanje od konca druge svetovne vojne do padca železne zavese, ki je državam vzhodnega bloka prinesel demokratične spremembe in padec komunističnim režimov. Voznica je v spomin na žametno revolucijo, ki je tedanji Češkoslovaški prinesla miren prehod države v demokracijo, pozvonil s šopom ključev in dejal, da so s takim zvonenjem opozarjali komunistične voditelje, da jim je "odzvonilo."

Odprtja razstave se je udeležila tudi avtorica knjige Brazde mojega življenja, Jelka Mrak Dolinar, ki je prestala šestletno zaporno kazen, ker je njena družina nasprotovala komunizmu.