Razminiranje Ukrajine bo dolgotrajno. Foto: Reuters
Razminiranje Ukrajine bo dolgotrajno. Foto: Reuters

V Zagrebu poteka mednarodna donatorska konferenca za razminiranje Ukrajine, kjer se mudi tudi slovenski državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin.

Slovenija je za razminiranje in rehabilitacijo žrtev vojne v Ukrajini doslej namenila že več kot 1,8 milijona evrov, so ob tem sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Dodatnih pol milijona evrov bo za razminiranje namenila že letos, sredstva za to pa bo načrtovala tudi v prihodnjih letih, je Štucin napovedal v okviru konference.

Vloga Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta

Donatorska konferenca za za razminiranje Ukrajine 11. 10. 2023. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Donatorska konferenca za za razminiranje Ukrajine 11. 10. 2023. Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Poudaril je, da bo Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a namenila posebno pozornost vprašanjem človekove varnosti, med katerimi je poleg preprečevanja konfliktov, zaščite civilistov in najranljivejših skupin prebivalstva tudi razminiranje.

Slovenska vlada je po njegovih besedah za pomoč Ukrajini pri blaženju posledic vojne letos skoraj podvojila lanska humanitarna sredstva in ji namenila dodatnih pet milijonov evrov. Od tega je bil en milijon evrov že namenjen dejavnostim razminiranja. Dodatnih 835.000 evrov je za razminiranje in rehabilitacijo žrtev vojne namenila iz sredstev rednega proračuna v dvoletnem projektu, ki ga izvaja ITF – Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki ima sedež v Sloveniji.

Desetletja za razminiranje

Ukrajinski premier Denis Šmigal je na konferenci ocenil, da je miniranih do 30 odstotkov oz. 174.000 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja. Zaradi min je doslej umrlo skoraj 250 ljudi, še okoli 500 je bilo ranjenih.

Sorodna novica V 20 letih je slovenska organizacija ITF očistila 148 kvadratnih kilometrov miniranih površin

Po njegovih besedah so v Ukrajini zaradi min ogrožena življenja šestih milijonov ljudi, stroški humanitarnega razminiranja pa bodo po oceni Svetovne banke presegli 34 milijard dolarjev.
Države in mednarodne organizacije so za odstranjevanje min doslej donirale okoli 300 milijonov evrov. "Če bo ostalo tako, kot je, bomo za razminiranje potrebovali več desetletij," je poudaril.

"Trenutno imamo okoli 3000 pirotehnikov in 29 mehaniziranih vozil za odstranjevanje min, kar ni dovolj," je dejal. Poleg opreme za razminiranje potrebujejo predvsem inovativne tehnologije za pregledovanje kmetijskih obdelovalnih površin na daljavo in inštruktorje za razminiranje.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je na konferenci poudaril, da je Evropska komisija za razminiranje Ukrajine v letu in pol zagotovila več kot 45 milijonov evrov, EU pa skupaj z državami članicami več kot 110 milijonov evrov.

Namen konference v Zagrebu, katere pokrovitelja sta hrvaški in ukrajinski premier, je zbiranje sredstev za humanitarno razminiranje Ukrajine. Udeleženke konference, skupno 34 držav, so danes obljubile skoraj pol milijarde evrov pomoči, je sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Hrvaška bo namenila deset milijonov evrov

Hrvaška je za razminiranje Ukrajine doslej namenila pet milijonov evrov. Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da jih bo zagotovila še dodatnih pet milijonov. Povedal je, da ima Hrvaška na področju razminiranja veliko izkušenj, ker je bila žrtev agresije. Proces razminiranja bo popolnoma končala šele 2026, po 31 letih, v njem pa je doslej sodelovalo več kot 2000 pirotehnikov, 40 jih je umrlo.