PO besedah predsednika Pahorja Slovenija še naprej podpira humanitarno razminiranje, pomoč žrtvam min in odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter drugih ostankov vojn. Foto: BoBo
PO besedah predsednika Pahorja Slovenija še naprej podpira humanitarno razminiranje, pomoč žrtvam min in odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter drugih ostankov vojn. Foto: BoBo
Slovesnost ob 20. obletnici ITF-ja

"Če ima majhna država veliko idejo, lahko prodre v svet," je dejal Pahor in dodal, da je iz ideje o skladu za razminiranje v 20 letih nastala organizacija, v kateri sodeluje več deset držav in je rešila več deset tisoč življenj po svetu. "To je ena od treh pobud, ki jih ima Slovenija danes v mednarodni skupnosti – ITF, Stateški forum Bled in proces Brdo Brioni. Če imamo idejo, svet prisluhne tudi majhni državi. To je za nas velika priložnost tudi v prihodnje," je dejal.

Pahor je na prireditvi, ki so se je udeležili med drugim tudi zunanji minister Miro Cerar, direktor ITF-ja Tomaž Lovrenčič in predstavniki State Departmenta, opozoril na pomen odstranjevanja min, ker minska polja neposredno ogrožajo človeška življenja, posredno pa vplivajo na vsa področja življenja – na kmetijstvo, podjetništvo, ne nazadnje tudi na šolanje otrok, ki jih nevarnost min omejuje v njihovi mobilnosti.

Spomnil je, da ITF že dvajset let utrjuje svoje poslanstvo zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi. Ustanova je v dveh desetletjih dosegla izredne dosežke v vseh pogledih. Izvedla je projekte v 30 državah, psihosocialno oskrbo je prejelo več kot 17.500 oseb, več kot 54.000 ljudi pa je v prizadetih državah opravilo usposabljanje glede nevarnosti min. "Eden največjih dosežkov ITF-ja je sposobnost, da poudari "človeški" vidik pri krepitvi človekove varnosti," je povedal Pahor in poudaril pomen osebnega in spoštljivega pristopa organizacije.

Od leta 1998 je ITF pomagal 1.303 posameznikom, ki so bili zaradi eksplozivnega sredstva fizično prizadeti. Vsi so opravili fizično rehabilitacijo in tako dobili priložnost, da kljub poškodbam zaživijo novo življenje. "Zahvaljujoč donatorjem je ITF postal vodilna ustanova na področju človekove varnosti – njeno delovanje pomeni impresiven dosežek zagotavljanja pomoči ljudem in skupnostim v svetu že dve desetletji," je sklenil Pahor, ki se je najprej poklonil spominu na pokojnega senatorja Johna McCaina, velikega podpornika Slovenije.

Direktor ITF-a Lovrenčič je poudaril, da so ZDA že dve desetletji trden podpornik delovanja ustanove, ki z njihovimi donacijami gradi mir in varnost v Jugovzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu, Osrednji Aziji in Zahodni Afriki. Še posebej se osredotoča na ranljive skupine, kot so ženske in otroci. "Danes delujemo v 17 državah sveta, največja operacija pa je v Afganistanu, kjer imamo več kot 80 ljudi. Uživamo res velikodušno podporo ZDA, ki so najpomembnejši donator," je dejal Lovrenčič

Na proslavi je Pahor odprl tudi fotografsko razstavo priznanih slovenskih fotografov Arneja Hodaliča, Boruta Živulovića in Žige Živulovića, ki že leta spremljajo delo ITF-ja.

Slovesnost ob 20. obletnici ITF-ja