Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil. Poleg tega bi dodatni stroški nastali, ker naročena vozila niso ustrezno opremljena. Foto: MMC RTV SLO/OCCAR
Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil. Poleg tega bi dodatni stroški nastali, ker naročena vozila niso ustrezno opremljena. Foto: MMC RTV SLO/OCCAR

"Notranja revizija obrambnega ministrstva je ugotavljala smotrnost nakupa, pri čemer pa revizija ne more podati mnenja, ali je nakup smotrn ali ne, ker se je izbralo eno vozilo in se drugih ponudb niti ni gledalo. Ugotavlja pa, da je bila izbrana najdražja možna varianta. Tako da je danes vlada sprejela odločitev, da se iz tega programa umaknemo, kar je bila tudi zaveza v koalicijski pogodbi," je pojasnil minister.

Pogodba o nakupu 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja je bila podpisana 11. maja 2022. Vključevala je tudi logistični paket, razvojne stroške in stroške vodenja projekta, ne pa tudi komunikacijske opreme, ki znaša po oceni ministrstva še najmanj 13,5 milijona evrov brez DDV-ja. "K skupni pogodbi oz. vrednosti je treba všteti še morebitno eskalacijo oz. eskalacijska klavzula določa, da je le-ta lahko do 2,8 odstotka letno. Se pravi, da bi se lahko naslednje leto zadeva še podražila," je v izjavi za javnost dejal obrambni minister Marjan Šarec. Dodal je, da mora Slovenija ob tem preostalim državam članicam plačati 7,2 milijona evrov za razvojne stroške in za administrativne stroške tri milijone evrov.

Odstop je predviden v 20 odstotkih pogodbene vrednosti. "Po taki oceni, če zelo razširimo to oceno, je to lahko 70 milijonov evrov. Seveda pa ne morem prejudicirati, ker bo to še stvar postopka," je glede stroškov, ki jih bo Slovenija imela z odstopom od pogodbe, povedal Šarec.

Nova rešitev bo pripravljena do konca leta

"Bistvo vsega je, da teh 45 vozil, ki je naročenih, ne pomeni, da jih kupimo in zdaj imamo srednjo bataljonsko skupino. Daleč od tega," je dejal minister Šarec, ki je opozaril, da bi bili, če Slovenija ne bi odstopila od pogodbe, takoj potrebni dodatni nakupi, tako opreme kot vozil. Foto: BoBo

Kot je opozoril, sam nakup omenjenih 45 vozil sicer ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba po njegovih besedah takoj dokupiti še vsaj 24 vozil, kar bi občutno povišalo stroške. Kot je dejal, bi "morala prejšnja vlada biti toliko poštena in povedati, da še ni kupila vsega". Ob tem je dodal, da na ministrstvu niso prepričani, če je predvideno število oklepnikov pravo. Kot ocenjujejo, bi se ga dalo verjetno še zmanjšati.

Vlada je poleg tega sprejela sklep, s katerim ministrstvu za obrambe nalaga, da do 31. decembra letos pripravi rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona, pri čemer naj sledi cilju, da naj se prihrani vsaj 400 milijonov evrov glede na dozdajšnje ocene, ki jih omenja revizijsko poročilo.

Z obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo do konca leta pripravili rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. "Pri tem bo zasledovalo cilj, da prihranimo vsaj 400 milijonov evrov glede na dosedanje ocene. Skupni strošek nabave obeh zmogljivosti je namreč ocenjen vsaj na milijardo 842 milijonov evrov," so pojasnili.

Slovenija je sicer od pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov, ki jo je maja podpisal nekdanji minister za obrambo Matej Tonin, že dobila prva računa, in sicer za 7,2 milijona evrov za plačilo razvojnih stroškov drugim državam, ki sodelujejo v programu boxer, ter dobra 2,5 milijona evrov za operativne stroške. Oba računa bi morala Slovenija že poravnati, česar pa še ni storila.

Dvom o preizkušenosti vozila na terenu

Minister Šarec je ob tem izrazil "velik dvom in upravičen dvom", ali so bila ta vozila že preizkušena v praksi. "Resolucija o opremljanju Slovenske vojske jasno nalaga, da se nakupujejo vozila, ki so že preizkušena na terenu. Pri tem vozilu se poraja vprašanje, ali to dejansko drži, in to je še en razlog, da se odstopi od pogodbe," je dejal.

"Teži se k temu, da se kupuje vozila 'off the shelf' – ko vozilo kupite, ga postavite na cesto in peljete. Ne da vozilo kupite in morate dokupiti še to in ono," je poudaril. "Zato se ocenjuje, ali je to smotrno. Kaj je za nekoga smotrno, je pa seveda subjektivno vprašanje in prejšnja vlada se je pač odločila, da je to smotrno in se gre v ta nakup," je dodal.

Kritičen odziv prejšnjega obrambnega ministra Mateja Tonina

"Gre za izjemno škodljivo odločitev Golobove vlade, ki nima strokovnih argumentov, ampak samo trmasto politično dokazuje, da nasprotuje odločitvam prejšnje vlade. Vse to na škodo Slovenske vojske. Po dveh letih rasti se žal razgradnja vojske nadaljuje," se je na odločitev vlade na Twitterju odzval prejšnji obrambni minister Matej Tonin.

Tonin je ob tem poudaril, da revizija ni pokazala napak. "Sedaj so iz petnih žil potegnili neekonomičnost, tako da so primerjali hruške in slive. Jasno je, da je boxer dražje vozilo, saj gre za najmodernejše vozilo," je zapisal predsednik NSi-ja in dodal, da je zdaj "jasno, da je bila odločitev o odpovedi pogodbe sprejeta že pred oblikovanjem vlade".

Šarec zapisa prejšnjega obrambnega ministra v izjavi za javnost ni želel komentirati. "To je pač stvar politike. Mi smo izvedli strokovno notranjo revizijo, ki je podala svoje ugotovitve. Ne vem, v čem bi bila ta odločitev škodljiva, dejstvo je, da je treba povedati, da teh 45 naročenih vozil še ne izpolnjuje kriterijev za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil," je ponovil. Poudaril je, da za svojo odločitvijo stojijo. "Kar se pa tiče teh natolcevanj, da bodo zdaj slabi odnosi z Nemčijo kot državo, ki proizvaja te oklepnike, to ne drži," je dodal.

Golob: Cilj je izpolnjevati zahteve Nata, a ne za vsako ceno in ne s prototipi

Kot je v izjavi po vrhu koalicije dejal premier Robert Golob, projekt nakupa oklepnikov ni nastal v prejšnji vladi. "Tako ali drugače se vleče več mandatov. Na tej poti je bil narejen marsikateri odklon od učinkovitosti in marsikateri odklon od gospodarnosti," je dejal premier.

"Naš interes je, da izpolnjujemo Natove zahteve po zmogljivostih naših bojnih skupin, vendar ne za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi. In tisto, kar bomo iskali v prihodnje, je, kako te iste zmogljivosti zagotoviti na bistveno učinkovitejši, bistveno cenejši in tudi skladnejši način s tem, kar Slovenska vojska že ima," je napovedal.

Preklic pogodbe pozdravljajo tudi v Levici, kjer so si za to, da nakupa ne bi bilo, prizadevali že v prejšnjem mandatu. "V koalicijskih pogajanjih smo bili zelo veseli, da smo zavezo uspeli prenesti v koalicijski sporazum in lahko rečem, da je z današnjim dnem tudi uresničena," je odločitev komentiral minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec.

Vlada odstopila od nakupa boxerjev