Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Cena za celoten sistem z vsemi podpornimi elementi in raketami je po navedbah obrambnega ministrstva 146,82 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Kot so sporočili iz Morsa, je Slovenija oktobra 2022 skupaj s 14 državami ob robu srečanja ministrov Nata oktobra 2020 podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba (European Sky Shield Initiative – ESSI), katere pobudnica je bila Nemčija, od julija 2023 pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19-ih z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema IRIS-T SLM nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH & CO.

Avgusta lani je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI-ja (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na Morsu.

Državni sekretar Damir Črnčec je nato 6. decembra lani z nemškim obrambnim ministrstvom podpisal programski dogovor o sodelovanju Slovenije pri nakupu sistemov IRIS-T SLM v skladu z memorandumom o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru iniciative Zaščita evropskega neba

Po objavi odločitve na portalu javnih naročil in pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila, do katere je prišlo 10. januarja, pa bo zvezni urad za opremo, informacijsko tehnologijo in vzdrževanje nemških oborožitvenih sil sklenil dodatek k pogodbi za dobavo sistemov zračne obrambe za Nemčijo pod svojimi pogoji in v imenu in za račun slovenskega obrambnega ministrstva.