Foto:
Foto:
Člani nove vlade so se nastavili fotografom.
Nova vlada se je že sešla na prvi seji.
Sejo je vodil predsednik DZ-ja France Cukjati.

To je že osma vlada v zgodovini samostojne Slovenije. Vladno koalicijo sestavljajo stranke SDS, NSi, SLS in DeSUS, skupaj pa imajo 49 mandatov v 90-članskem parlamentu.

Ime zadnjega ministra še ni znano
Poslanci so v svežnju potrdili 15-člansko ministrsko ekipo, čeprav bo vlada štela 16 ministrstev. V sredo se je namreč umaknila kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Darinka Mravljak, novi kandidat pa naj bi bil znan prihodnji teden.

Takoj prva seja vlade
Po glasovanju, ki je sledilo deseturni polemični razpravi, je vseh 15 ministrov priseglo. Ministrske predaje poslov bodo v začetku prihodnjega tedna. Dosedanji premier Anton Rop je Janši že predal posle, vlada pa se je nato sestala na konstitutivni seji. Na njej je za generalno sekretarko vlade imenovala Matejo Tamaro Fajs, imenovala pa je tudi večino državnih sekretarjev v ministrstvih in tri državne sekretarje, ki bodo zaposleni v kabinetu predsednika vlade.

V ospredju človek
Mandatar Janša je v uvodnem govoru povedal, da je njegova vlada sposobna prevzeti odgovornost. Po njegovih besedah bo vlada delovala za blaginjo Slovenije, zavzemala se bo za trajnostni razvoj, ki v ospredje postavlja človeka in varovanje zdravega življenjskega okolja.

Kritike iz opozicije
Poslanci novih opozicijskih strank pa so kritično ocenjevali tako celotno predlagano ekipo kot posamezne ministrske kandidate, številni pomisleki so leteli tudi na račun vsebine koalicijske pogodbe.


NOVA VLADA

Predsednik:
JANEZ JANŠA

Minister za notranje zadeve: DRAGUTIN MATE
Minister za zunanje zadeve: DIMITRIJ RUPEL
Minister za finance: ANDREJ BAJUK
Minister za pravosodje: LOVRO ŠTURM
Minister za obrambo: KARL ERJAVEC
Minister za delo, družino in socialne zadeve: JANEZ DROBNIČ
Minister za gospodarstvo: ANDREJ VIZJAK
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: MARIJA LUKAČIČ
Minister za kulturo: VASKO SIMONITI
Minister za okolje, prostor in energijo: JANEZ PODOBNIK
Minister za promet: JANEZ BOŽIČ
Minister za šolstvo in šport: MILAN ZVER
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo: JURE ZUPAN
Minister za zdravje: ANDREJ BRUČAN
Minister za javno upravo: GREGA VIRANT

Kandidat za ministra brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj še ni znan.



Razdelili stanovanja
Pred izrednim zasedanjem DZ-ja se je na seji sestala tudi parlamentarna mandatno-volilna komisija in razdelila službena stanovanja poslancem.

Stanovanja je dobilo 24 novih poslancev, v 16 stanovanjih državnega zbora pa so ostali poslanci, ki so bili oktobra vnovič izvoljeni. Devet stanovanj niso zasedli, razdelili pa jih bodo nadomestnim poslancem oziroma ministrom in državnim sekretarjem, če bodo izpolnjevali pogoje za dodelitev. Sicer pa bodo ta stanovanja oddali najpozneje v dveh mesecih.