Hrvati in Slovenci bodo mejo nadzirali skupaj. Foto: BoBo
Hrvati in Slovenci bodo mejo nadzirali skupaj. Foto: BoBo
Slovo carnikov na mejnih prehodih s Hrvaško

Ranko Ostojić in Gregor Virant sta v Zagrebu podpisala dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole ob hrvaško-slovenski meji od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija. Ob tem sta oba ministra poudarila, da se bodo poskušali dogovoriti, da bi skupno nadzirali meje tudi na preostalih izmed 57 mejnih prehodov med Hrvaško in Slovenijo, kjer bo to tehnično izvedljivo.

Večina od 33 skupnih službenih mest, kjer bo skupni nadzor uveden že s 1. julijem, bo na slovenski strani meje, le dva ali trije pa na hrvaški, je dejal Virant. Kot je poudaril, je uvajanje skupnih službenih mest ena prvih koristi, ki jih bodo državljani začutili takoj po vstopu Hrvaške v EU.

Ostojić je napovedal, da bodo do 1. julija podoben sporazum podpisali tudi z Madžarsko, in izrazil prepričanje, da bo Hrvaška v dveh letih opravila vse priprave in zaprosila za vstop v schengenski prostor. Oba ministra sta izpostavila tudi odlično sodelovanje med notranjima ministrstvoma in policijama Hrvaške in Slovenije. Med drugim sta se danes pogovarjala tudi o pripravah na letošnjo osrednjo turistično sezono, posebej ko gre za varnost v prometu.

Slovo carnikov na mejnih prehodih s Hrvaško