Minister Logar je po seji dejal, da je bila razprava konstruktivna.
Minister Logar je po seji dejal, da je bila razprava konstruktivna. "Nisem začutil nekega velikega politiziranja, kar je dobro, ker gre za pomembne teme," je povedal. Pred sejo je dejal, da Slovenija ne odstopa od načela ene Kitajske. Foto: EPA

Po nujni seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP), ki je potekala za zaprtimi vrati, je njegova predsednica Monika Gregorčič iz vrst stranke Konkretno povedala, da je minister za zunanje zadeve Anže Logar poslance seznanil z namero, da bo v Tajpeju ustanovljeno slovensko gospodarsko-kulturno predstavništvo in tudi recipročno predstavništvo Tajpeja v Sloveniji. Poimenovano naj bi bilo Tajpej, je poudarila.

Poslanec opozicijske stranke SD Matjaž Nemec je po seji dejal, da je bil dosežen konsenz o imenovanju kulturno-gospodarsko predstavniške pisarne Tajpeja v Sloveniji, ki bo to storila v Tajpeju, je povedal. Obenem so poslanci soglasno potrdili sklepe, da Slovenija ostaja zavezana politiki ene Kitajske, je pojasnila Gregorčič. Da slovenska politika ostaja zavezana temu načelu, je poudaril tudi Nemec. "To sporočilo je nedvoumno, prihaja od vseh političnih akterjev in pristojnega odbora državnega zbora," je dejal. Po njegovem mnenju je predsednik vlade Janez Janša v tem primeru osamljen v svojih potezah in odnosu do Kitajske in do samega Tajpeja. Janša je pred kratkim v pogovoru za indijsko nacionalno televizijo govoril o "vzajemnem odpiranju predstavništev" med Slovenijo in Tajvanom, kar je močno razburilo Peking.

Minister Logar je po seji dejal, da je bila razprava konstruktivna. "Nisem začutil nekega velikega politiziranja, kar je dobro, ker gre za pomembne teme," je povedal. Ob prihodu na sejo je sicer dejal, da je bila tema "odpiranja predstavništva Tajpeja v Sloveniji in tudi Slovenije v Tajpeju že večkrat izpostavljena" v javnosti. Na ministrstvu za zunanje zadeve je bilo že več krogov pogovorov. Pred sejo pa je tudi Logar dejal, da Slovenija ne odstopa od načela ene Kitajske.

Logar poslance miril, da Slovenija ostaja zvesta politiki ene Kitajske

Odbor podprl nadaljnje ravnanje v smeri implementacije arbitražne razsodbe

Člani OZP-ja so se posvetili tudi obravnavi domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v Piranskem zalivu. Na hrvaški strani so namreč ribičem predstavili dogovor, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, hrvaškim pa do Kopra. Opozicija je glede skladnosti tovrstnih dogovarjanj z arbitražno razsodbo želela izvedeti kaj več, kot je lahko na odprti seji v sredo povedal državni sekretar Gašper Dovžan: "Slovenija vse aktivnosti, ki jih izvaja, izvaja v okviru uresničitve arbitražne razsodbe in pa seveda tudi olajšanja življenja ljudi ob meji."

Zunanje ministrstvo sicer ne ponuja vsebinskih odgovorov na vprašanja o reševanju odprtih zadev med Slovenijo in Hrvaško. Namesto tega je, kot je poročal Radio Slovenija, pojasnilo, da je na delu tiha diplomacija, govorili bodo, ko bodo imeli kaj povedati. "Kar zadeva odnos s Hrvaško ali pa vprašanje ribolova, nimam v tem trenutku česar koli novega odboru predstaviti. Poslancem lahko predstavim samo zatečeno stanje, kakšno situacijo imamo, kaj je želja Slovenije in kako priti po našem mnenju do uveljavitve arbitražne sodbe," je pred sejo v izjavi za novinarje poudaril zunanji minister Anže Logar.

Odbor je soglasno potrdil sklepe, ki ministrstvu za zunanje zadeve nalagajo, da še naprej ravna v smeri implementacije arbitražne razsodbe. Nemec je glede tega poudaril, da ostaja odprto vprašanje, ali bi morebitni sporazum o ribištvu kakor koli vplival na odločitev arbitražnega sodišča.

Potrebo po sklicu seje je sicer opozicija brez SNS-a začutila tudi po premierjevih izjavah o podpori samoodločbi Tajvancev in načrtih za vzajemno odprtje predstavništev v Tajpeju in Ljubljani, ki sicer ne bosta na ravni veleposlaništev. To je sprožilo buren diplomatski odziv uradnega Pekinga in pojasnjevanje predsednika Boruta Pahorja pred tujim diplomatskim zborom: "Slovenija že vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov s Kitajsko dosledno zagovarja načelo ene Kitajske, kar je tudi politika EU-ja."

Predsednica odbora DZ-ja za zunanjo politiko in poslanka stranke Konkretno Monika Gregorčič je pred sejo dejala, da pričakuje konstruktivno razpravo, soočenje vseh vsebinskih argumentov, ki so v interesu naše države, in to, da se umiri retorika in navsezadnje s tiho diplomacijo uveljavijo vse tiste prioritete, ki so v interesu države.

Glede premierjevih izjav glede Tajvana je sicer povedala, da ne vidi "nobene skrenitve iz neke ustaljene smeri, ki je podprta z mednarodnimi pravnimi dokumenti, h katerim je pristopila tudi Slovenija". Sama sicer meni, da velja pri tovrstni komunikaciji vseeno biti malce previdnejši ali bolj pragmatičen. Glede Hrvaške pa je povedala, da v domnevnem sporazumu, katerega vsebine ne pozna, ne vidi neke velike zgodbe. "Mislim, da smo tako opozicija kot koalicija na istem čolnu v smislu, da si vsi prizadevamo, da se arbitražna odločba uveljavi in da se za to iščejo najprimernejši načini," je povedala.