Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policija in ministrstvo za notranje zadeve morata Kameruncu omogočiti, da se vrne v Slovenijo in vloži prošnjo za azil, so razsodili vrhovni sodniki, je poročal Dnevnik. Država se na sodno odločitev ne more več pritožiti.

Do vložitve prošnje za azil je upravičen, ker je svojo državo zapustil zaradi preganjanja, kot žrtev medetničnega konflikta. V prvotnem sodnem postopku je bila Kameruncu dosojena tudi odškodnina 5000 evrov, a ga je zdaj vrhovno sodišče napotilo na ločeno odškodninsko pravdo. Po navedbah Dnevnika gre za prvo tovrstno sodbo v Sloveniji, ki bi lahko spremenila "pravila igre" pri obravnavi ranljivih prebežnikov na južni meji.

Sodba vrhovnega sodišča je bila sprejeta že aprila, slovenska organizacija Infokolpa, ki skrbi za pravno in siceršnjo zaščito Kamerunca, zato opozarja, da ministrstvo za notranje zadeve že "štiri mesece ne želi v dobri veri izpolniti obveznosti iz sodbe".

V skladu s sodbo bi morala Slovenija Kameruncu izdati potovalno dovoljenje, da bi lahko zakonito prispel na slovensko mejo, vendar notranje ministrstvo tega noče storiti. Da bi MNZ lahko ukrepal, če bi hotel, pa dokazuje dovoljenje, ki so ga pred kratkim dobili Afganistanci, ki jih je iz Kabula rešila slovenska vojska, opozarja Infokolpa.

Kamerunčev odvetnik Dino Bauk pravi, da je njegov klient "še vedno ujet v BiH-u, kjer so mu še naprej kršene temeljne človekove pravice".

Kamerunec je sicer po poročanju Dnevnika po pozitivnih odločitvah sodnikov večkrat poskušal sam priti do Slovenije, a neuspešno.

Dnevnik je na notranje ministrstvo in na policijo v povezavi s primerom kamerunskega državljana in policijskimi postopki na meji naslovil več vprašanj. Iz policije so sporočili, da je s sodbo vrhovnega sodišča seznanjena in da je "prek odvetniške družbe, ki je tujca zastopala, posredovala informacijo o izvršitvi izreka sodbe".

Generalni direktor policije Anton Olaj pa naj bi osebno sporočil, da se lahko Kamerunec zglasi na katerem koli mejnem prehodu.