Prizor z državne meje. Foto: BoBo
Prizor z državne meje. Foto: BoBo

Po navedbah upravnega sodišča je Republika Slovenija kršila njegovo pravico do prepovedi kolektivnih izgonov, pravico do prepovedi mučenja in pravico do dostopa do azilnega postopka. Sodba še ni pravnomočna.

Infokolpa: Kamerunec ujet v vedno bolj nečloveških razmerah

Upravno sodišče je v ponovljenem postopku ugotovilo, da je Slovenija protipravno ravnala s tem, ko je avgusta 2019 po skrajšanem postopku na podlagi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o izročitvi in sprejemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito, državljana Kameruna predala hrvaškim varnostnim organom.

Državljan Kameruna je na begu pred preganjanjem in je želel v Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito. Ves čas postopka, odkar sta ga slovenska in hrvaška policija izgnali v BiH, je "tam ujet v vedno bolj nečloveških razmerah, kjer se situacija vsakodnevno slabša", so sporočili iz civilne iniciative Infokolpa, ki je opozorila na sodbo.

Upravno sodišče je v ponovljenem postopku odločilo, da mora Slovenija po pravnomočnosti sodbe tožniku brez odlašanja dovoliti vstop v Slovenijo in vložitev prošnje za mednarodno zaščito. Glede odškodninskega zahtevka je tožnika napotilo na pravdo.

Takratno sodbo razveljavilo tudi vrhovno sodišče

Protipravno ravnanje Slovenije je upravno sodišče ugotovilo že v junija lani izdani sodbi, na katero se je ministrstvo za notranje zadeve pritožilo.

Vrhovno sodišče je zaradi nerazumljivosti prejšnje sodbe in drugih postopkovnih razlogov takratno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v novo odločanje. Vsebinsko se vrhovno sodišče do razlogov sodbe še ni opredelilo, so navedli pri civilni iniciativi Infokolpa.

V Infokolpi pozdravljajo odločitev upravnega sodišča v ponovljenem postopku in poudarjajo, da je to zgodba enega izmed tisočih ljudi, ki so "še vedno – skoraj vsak dan – izročeni v roke brutalni hrvaški policiji". Samo lani je bilo po podatkih iniciative takšnih primerov več kot 10.000.

Ministrstvo za notranje zadeve in policijo pozivajo, da prenehata s praksami, ki po navedbah iniciative ogrožajo človeška življenja in ljudi neposredno izpostavljajo nasilju in nečloveškim bivanjskim razmeram.