Na vprašanje o privatizaciji Cerar odgovarja, da so bila številna podjetja v preteklosti katastrofalno upravljana, SMC pa bo nadaljeval prodajo 15 podjetij, kar je tudi zaveza Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Na vprašanje o privatizaciji Cerar odgovarja, da so bila številna podjetja v preteklosti katastrofalno upravljana, SMC pa bo nadaljeval prodajo 15 podjetij, kar je tudi zaveza Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Miro cerar
V intervjuju je premier spregovoril tudi o načrtih vlade za posodobitev infrastrukture. Na področju revščine je premier prepričan, da je dolžnost socialne države zagotoviti minimalni standard vsakemu državljanu, kritičen pa je tudi do praks preteklosti, zlasti korupcije, ki je v državljanih spodbudila občutek krivice in s tem tudi apatije. Foto: MMC RTV SLO

Država je po njegovih besedah bistveno napredovala tudi na lestvicah konkurenčnosti gospodarstva, prvič pa ima tudi opredeljeno strategijo ravnanja s premoženjem.
Glede očitkov o domnevno neprimernem kadrovanju je dejal, da "ne moremo izbirati najboljših, če bomo izbirali takšne, ki še niso nič počeli".

Politika do prosilcev za azil ni tako popustljiva
Avstrija in Nemčija sta po Cerarjevih besedah ob postavitvi prvih usmerjevalnih ovir najprej protestirali, po obrazložitvi, da ne gre za zaprtje meja, pa bili celo hvaležni. "Če se bo v prihodnje problematika reševala v sodelovanju s Turčijo, bomo to mejo z veseljem umaknili," je dejal Cerar. Premier je sicer priznal, da je Slovenija prosila Avstrijo, naj ne postavi ograje na mejo s Slovenijo, saj nam to ni v interesu.
Odzval se je tudi na besede predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v govoru pred poslanci na začetku meseca poudarjal nujnost neodvisnega slovenskega načrta za obvladovanje krize. Kot je poudaril Cerar, suvereno sprejemanje odločitev poteka že več mesecev, zato je to trkanje na odprta vrata.
Glede morebitnih sprememb azilne politike je dejal, da je predlog zakonskih sprememb pripravljen, da jih lahko v DZ vložijo že jutri, a čakajo, ali bo to treba. Slovenska politika do prosilcev za azil pa "že v osnovi ni tako popustljiva, kot je denimo nemška", je pojasnil.
Ponovil je, da varnostna ogroženost Slovenije ni narasla. Boj proti terorizmu pa po Cerarjevih besedah zahteva popolno spremembo načina prilagajanja varnostnih razmer na področju obveščanja in preventivnega delovanja. Sprememba je potrebna tudi v izobraževalnem sistemu, saj je treba spodbujati kulturo miru.

Celoten intervju si oglejte v spodnjem videu. Pogovor je vodila Lidija Hren.

Pogovor s predsednikom vlade
Pogovor s predsednikom vlade