Neenakost pri dostopu šolanja in zdravstva je v Sloveniji nizka. Foto: BoBo
Neenakost pri dostopu šolanja in zdravstva je v Sloveniji nizka. Foto: BoBo

Po podatkih poročila z naslovom Trajnost in enakost: boljša prihodnost za vse je Slovenija prehitela Finsko, Španijo, Italijo in Luksemburg. Tako je Slovenija v primerjavi z lanskim letom, ko smo med 169 državami zasedli 29. mesto, uvrstitev izboljšala, pravi Matjaž Hribar, tajnik gibanja za trajnostni razvoj Slovenije.
Po njegovih besedah je posebej pozitivno, da imamo precej visok kazalnik zdravja, pričakovano trajanje življenja ob rojstvu se je v primerjavi z lanskim letom z 78,8 leta povečalo na 79,3 leta. Prav tako se je povečalo povprečno število let šolanja, ki za stare 25 let ali več znaša 11,6 leta.
Neenakost bolj izrazita pri dohodkih
V Sloveniji sicer obstaja neenakost, ki je večja pri dohodku, manjša pa pri izobrazbi in zagotavljanju zdravstvenih storitev, pojasnjuje Hribar. Po neenakosti spolov v dostopnosti elementov blaginje se Slovenija uvršča na 17. mesto, največja razlika med spoloma pa je v stopnji politične zastopanosti žensk.
Na področju okoljske trajnostnosti Slovenija po Hribarjevih besedah iz povprečja izstopa pri oceni zadovoljstva in zaupanja v kakovost vodnih virov. Medtem ko je tovrstno zadovoljstvo izrazilo 90 odstotkov Slovencev, je v povprečju v obravnavanih državah s tem zadovoljnih 69,2 odstotka ljudi. Bolj skrb vzbujajoče pa je pri nas po njegovih besedah zadovoljstvo v življenju, ki pada.