Škerbinc prevzema enega najvišjih položajev v Natovi zavezniški strukturi. Foto: BoBo
Škerbinc prevzema enega najvišjih položajev v Natovi zavezniški strukturi. Foto: BoBo
Slovenskemu oficirju visok položaj v Natu

Še pred 14 dnevi je Miha Škerbinc s težkim srcem zapuščal poveljstvo prve brigade. "Za mene ni več poveljniških dolžnosti na taktični ravni, čakajo me dolgočasne pisarne in zganjanje vojaške politike," je turobno napovedal.

A še preden je dobro zapustil poveljevanje, že so prejšnji teden na glasovanju v Bruslju vojaški predstavniki držav članic Nata med tremi kandidati za visok generalski položaj izbrali prav njega. "To je neka dolžnost, v kateri bom prav gotovo našel ne samo kopico izzivov, ampak tudi zadovoljstva," pa ocenjuje zdaj.

In kaj bo pravzaprav počel? "Vse, kar je povezano z Natovo obrambno politiko, je povezano s tem oddelkom. Definitivno dolgoročno načrtovanje, vojaškopolitično, kaj je v zvezi s kriznimi žarišči. Ta oddelek se z ostalimi državami pogovarja o tem, kaj so tiste zmogljivosti, ki jih bodo srednjeročno in dolgoročno gradile v sklopu zavezništva," je pojasnil.

To zadnje je seveda del, kjer Slovenija svojih ciljev ne izpolnjuje. "Jaz upam, da bom s položajem, ki sem ga dobil, ki ga je dobila Slovenska vojska, lahko pomagal. To je isto, kar sem počel do zdaj, pa včasih bil tudi neuspešen," je še dodal.

Slovenija ima v Natu trenutno le en primerljiv položaj - brigadir Branimir Furlan dela v poveljstvu južnega krila zavezništva v Neaplju. Škerbinc do oktobra, ko bo prevzel triletno funkcijo, uradno ostaja svetovalec na generalštabu, bo pa izkoristil kopico v poveljniškem času nabranih nadur za priprave na novo dolžnost.

Slovenskemu oficirju visok položaj v Natu