Igor Šoltes je stranko ustanovil zvečer v Kranju. Foto: MMC RTV SLO
Igor Šoltes je stranko ustanovil zvečer v Kranju. Foto: MMC RTV SLO
Igor Šoltes
Šoltes je povedal, da se bodo potrudili, da bodo sestavili listo 88 kandidatov. Foto: BoBo
Lista Verjamem postala stranka
V kaj verjame Igor Šoltes?

Igor Šoltes, novi slovenski evropski poslanec, je stranko Verjamem ustanovil danes v Kranju, postal je tudi njen predsednik in napovedal, da se bo z njo pomeril na volitvah v državni zbor. Po kongresu je bil gost Odmevov, v katerih se je z njim o tem, s kom se bo povezal, o tem, kdo stoji za stranko, in drugih vprašanjih pogovarjal Igor E. Bergant.

Dober večer, gospod Šoltes. Stranka Verjamem nastaja zelo pozno, tako rekoč tik pred zdajci oziroma pred državnozborskimi volitvami, a danes je nastala skorajda rekordno hitro, v 40 minutah. Mar to pomeni, da se niste imeli veliko pogovarjati z ustanovnimi člani?
Časa in vsebin za pogovore bo še veliko, želeli smo biti čim bolj učinkoviti, čim bolj uspešni pri ustanovnem kongresu. Predvsem ker je bil ta ustanovni kongres namenjen hitri predstavitvi izhodišč programa, ki bo sledil v nadaljevanju, tistega dolgoročnega cilja in nujnih kratkoročnih ukrepov, potrebnih za zagon gospodarstva.

Na evropskih volitvah ste bili uspešni brez pravega programa, to je bil eden od očitkov na vaš račun. Kdaj lahko pričakujemo bolj jasen program stranke Verjamem?
Izhodišča programa smo v zelo kratkem času predstavili danes, bil je sprejet in bo tudi javno dostopen. Poudarili smo tiste vsebine, ki lahko po našem mnenju tvorijo pot do cilja, ki smo ga postavili, to pa je Slovenijo oblikovati kot priznano znamko kakovosti življenja, saj imamo za to vse pogoje, naravne danosti in človeški potencial. Tu pa ima škarje in platno država skozi davčno, socialno in druge oblike politik, da to tudi zagotovi.

Ker se volitve bližajo - v kako hudi stiski ste s sestavo kandidatne liste 88 kandidatov. Ste zato prisiljeni v povezovanje z že obstoječimi, večjimi in starejšimi strankami?
Te parlamentarne volitve, ki so pred nami, vsaj časovno gledano, niso naš največji zaveznik. Naredili bomo vse, da pridemo do liste 88 kandidatov, na kakšen način in s katerimi se bomo povezovali, pa bo na koncu odločitev organov stranke. In sledili bodo pogovori z različnimi akterji.

Kakšna so merila za povezovanje? Slišali smo eno - neomadeževanost drugih.
Glavno merilo je vsebinska povezanost, pri čemer izhajamo iz tega, da je treba postaviti človeka pred kapital, da je treba najti simbiozo med gospodarstvom in socialo, ki morata biti zaveznika, in še vrsto drugih stvari, ki jih bomo v pogovorih izpostavili. Tudi vprašanje prodaje državnega premoženja, vprašanje glede preglednosti slabe banke, odnos do naravnih virov, do privatizacije in do tega, da infrastruktura mora ostati v državnih rokah.

Ste potem odprti za povezovanje tako z levico kot z liberalno sredino, tako s SD-jem kot tudi z Zavezništvom Alenke Bratušek?
Naše glavne usmeritve bodo vsebinske narave, gledali pa bomo tudi na dosedanje delo v političnem prostoru. Končne odločitve bodo sprejemali organi stranke, ki je bila danes ustanovljena.

Danes ste se vrnili iz Bruslja, tam boste evropski poslanec. Ali držijo navedbe, da ste kot evropski poslanec najbliže povezovanju v evroposlansko skupino Zelenih? Kako bi to vplivalo na vaše povezave v Sloveniji?
V teh treh dneh sem opravil številne pogovore z različnimi skupinami in res, če sem natančen, mi je vsebinsko najbližje skupina Zelenih. Vse to je pomembno tudi za Slovenijo, za projekte, ki se bodo dogajali v Sloveniji, in ta njihov nov zeleni dogovor (new green deal), ki kot cilj upošteva tudi trajnostni razvoj in izkoriščanje naravnih virov, ima pa tudi poseben odnos do jedrske energije. Ta vprašanja so povezana z našimi programskimi usmeritvami, zato so nam zelo blizu. To povezovanje bo zagotovo imelo vpliv, ampak ne toliko kot druge vsebine.

Članek v časniku Večer ste verjetno prebrali, kolega Aleš Kocjan piše, da je za vami, za vašo stranko stojijo kapital Študentske organizacije? Lahko potrdite te navedbe?
Žal teh člankov nisem imel časa brati, saj sem bil v Bruslju in na poti nazaj. Če bi bilo to res, bi najbrž tudi kongres organizirali drugje, to prizorišče ni najbolj razkošno. Dejstvo pa je, da se v tej naši politiki skuša vedno ustvarjati neka ozadja, iščejo se neki strici. Prej so me ves čas povezovali s starejšimi, tokrat pa so na vrsti očitki o mlajših stricih.

Torej za vami ne stoji nihče, razen plakata, pred katerim stojite?
Ja, in še nekaj posameznikov, ki po napornem dnevu še niso odšli domov.

Lista Verjamem postala stranka
V kaj verjame Igor Šoltes?