Med 17,7 milijona ljudi, ki v Ukrajini potrebujejo humanitarno pomoč, je 7 milijonov notranje razseljenih. Drugi živijo v krajih, ki so še oblegani ali pa (delno) opustošeni od bombardiranja. Foto: Slovenska Karitas
Med 17,7 milijona ljudi, ki v Ukrajini potrebujejo humanitarno pomoč, je 7 milijonov notranje razseljenih. Drugi živijo v krajih, ki so še oblegani ali pa (delno) opustošeni od bombardiranja. Foto: Slovenska Karitas

Za nakup peči za ogrevanje za ranljive družine iz Harsona in Mikolajiva in za nakup generatorjev za socialne programe ukrajinske Karitas Spes sta sredstva prispevali tudi Nadškofija Ljubljana in občina Vransko, in sicer vsaka po 10.000 evrov. Ob tem so na pomoč priskočili tudi drugi posamezniki in podjetja. Kot so pri Slovenski karitas navedli v sporočilu za javnost, pa so potrebe še vedno ogromne, zato nadaljujejo zbiranje sredstev za pomoč Ukrajini.

"Med prejemniki pomoči je bila tudi družina, ki je s štirimi otroki pribežala iz bližine Donetska v Harkov v letu 2014, lani zbežala ob napadih in se po koncu bombardiranja vrnila v Harkov. Zdaj se trudijo obnoviti hišo. Ta pomoč s pečjo in hrano jim je bila še kako dobrodošla za preživetje v tej zimi. Zelo so hvaležni Sloveniji," je povedala Mira Milavec, sodelavka karitas Spes.

Obnova doma za rehabilitacijo invalidnih otrok

Sredstva za pomoč ljudem v Ukrajini lahko darujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0214 0001 5556 761,
Namen: Pomoč Ukrajini,
Sklic: SI00 870.

Prispevek v višini 5 evrov ali 10 evrov je mogoče posredovati tudi s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Slovenska karitas je že na začetku decembra 2022 priskočila na pomoč tudi s finančno podporo ministrstva za zunanje zadeve v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva. V okviru tega izvaja projekt Obnova doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v regiji Žitomir in humanitarno pomoč za družine v Harkovu v Ukrajini v skupni vrednosti 300.500 evrov, pri čemer je Slovenska karitas prispevala že 66.561 evrov.

V sodelovanju s Karitas Spes v Ukrajini se s temi sredstvi me drugim v Zaričanih v regiji Žitomir tudi obnavlja dom, kjer se bo letno v programu rehabilitacije lahko zvrstilo do 1500 invalidnih otrok in mladih.