Na dan, ko je bila razglašena slovenska ustava, ustavno sodišče vsako leto praznuje dan ustavnosti. Letos so ga zaznamovali že 15. decembra. Foto: BoBo
Na dan, ko je bila razglašena slovenska ustava, ustavno sodišče vsako leto praznuje dan ustavnosti. Letos so ga zaznamovali že 15. decembra. Foto: BoBo
Narodna skupščina
Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26.december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Foto: BoBo
25 let od sprejetja ustave

Prvotni načrt je predvidel sprejetje ustave ob razglasitvi samostojnosti 26. junija 1991, zaradi neusklajenosti glede vrste vprašanj pa je bila potem sprejeta 23. decembra 1991.

Večji del prve ustave samostojne države je avgusta 1990 po naročilu takratne ustavne komisije slovenske skupščine v podvinskem gradu napisala skupina strokovnjakov, ki jo je vodil poznejši ustavni sodnik Peter Jambrek.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se bo srečal s predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, s katero se bosta vpisala tudi v novo Zlato knjigo gostov DZ-ja.

Drevi osrednja slovesnost pred dnevom samostojnosti in enotnosti
23. december je v slovensko zgodovino zapisan tudi zaradi plebiscita leta 1990, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev izreklo za samostojno državo. Glasovanja o odcepitvi se je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, 95 odstotkov teh, ki so se plebiscita udeležili, oziroma 88,5 odstotka vseh, pa je glasovalo za osamosvojitev. Tri dni po plebiscitu je slovenska skupščina, predhodnica današnjega državnega zbora, tudi uradno razglasila izide plebiscita, tako da dan samostojnosti in enotnosti praznujemo v ponedeljek.

Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Osrednja slovesnost v počastitev praznika bo drevi v Gallusovi dvorani, slovesni govornik bo predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Pred tem bo v državnem zboru slavnostna seja, v ljubjanski stolnici pa maša za domovino, ki bo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Prenos bo na 1. programu TV Slovenija.

Premier Miro Cerar bo skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem in ministrico za obrambo Andrejo Katič sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

25 let od sprejetja ustave