Obrambna ministrica je povedala, da je novela zakona o obrambi predvidela, da za učinkovitejšo pomoč policiji Slovenska vojska potrebuje dodatna, a omejena pooblastila. Foto: MMC RTV SLO
Obrambna ministrica je povedala, da je novela zakona o obrambi predvidela, da za učinkovitejšo pomoč policiji Slovenska vojska potrebuje dodatna, a omejena pooblastila. Foto: MMC RTV SLO
false
Obrambna ministrica Andreja Katič je bila gostja MMC-jeve klepetalnice. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

V času begunske krize policiji na dan pomaga od 500 do 700 vojakov, okoli 50 pa civilni zaščiti. Državni zbor pa je z dopolnitvijo zakona o obrambi dodelil dodatna pooblastila vojski pri varovanju državne meje.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj

"Državljani Slovensko vojsko (SV) spoznajo in njeno delovanje najbolj podpirajo, ko jim ta nudi pomoč v primeru naravnih nesreč kot podpora Civilni zaščiti. Danes pomagajo tako policiji kot Civilni zaščiti in beguncem ter migrantom. Proračun za 2016 bo prvič po daljšem času zaustavil trend padanja obrambnih izdatkov. Ne glede na našo povezanost z EU-jem z Natom ter drugimi institucijami moramo v prvi meri imeti učinkovito SV za zavarovanje lastne suverenosti," je o tem, kakšne posledice bo migrantska kriza pustila na obrambnem sistemu in dojemanju obrambnih sil s strani prebivalstva, povedala Andreja Katič.

Na vprašanje, kakšno je njeno stališče glede izvedbe evropske mejne in obalne straže, je Katičeva povedala, da bo "Evropa morala narediti še več na učinkovitejšem nadzoru svojih meja tako na kopnem kot na morju".

"Glede na dejstvo, da se za zaposlitev v vojski potegujejo le kandidati, ki so stari največ 25 let, čeprav so tudi starejši ljudje v dobri psihofizični kondiciji in bi lahko opravljali vojaška dela in naloge, je obrambna ministrica pritrdila, da je zadeva aktualna. Veliko strokovnjakov na različnih področjih izgubimo zaradi starostne omejitve, svojega znanja ne morejo prenesti na mlajše, ker je premalo kadra. Ob pripravi novega zakona o obrambi se bo ta razprava odprla tudi na strokovni ravni. Vedeti pa je treba, da je SV (s povprečno starostjo okoli 40 let) v primerjavi z drugimi vojskami (kjer je povprečna starost pod 30 let) relativno "stara" vojska," je še v MMC-jev klepetu povedal obrambna ministrica.

Klepet z obrambno ministrico Andrejo Katič
Klepet z obrambno ministrico Andrejo Katič