Bo pogodba nazadnje vendarle razdrta? Foto: MMC RTV SLO
Bo pogodba nazadnje vendarle razdrta? Foto: MMC RTV SLO

Kot poroča časopis Delo, je nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec potrdil, da razgovori o tem v ožjem koalicijskem krogu intenzivno potekajo. Po njegovih besedah je treba pogodbo med Rotisom in državo izrecno spoštovati, vendar pa zadeve ne potekajo skladno s pogodbo, zato je razmišljanje o prekinitvi smiselno. Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da razdrtje pogodbe zelo podpira.

Kot je znano, se je oborožitvena kupola izraelskega Elbita na testiranjih izkazala za neprimerno in neskladno s platformo Patrie, zaradi česar je finsko podjetje oborožitev zamenjalo s Konsbergovo.

Kot je dejal Rudolf Leban, zunanji svetovalec Patrie s področja protidobav, razdrtje 278 miljonov evrov vrednega posla s protidobavami, ki že potekajo, nima nobene zveze, saj so te urejene s posebno pogodbo.

Na mogoče razdrtje pogodbe je namignila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na nedavni seji parlamentarnega odbora za obrambo.

V Indopu trenutno sestavljajo že 17. oklepnik, v finski Patrii pa so prepričani, da so njihova vozila skladna s pogodbenimi specifikacijami.

E. S.