Obrambni minister Matej Tonin na srečanju z madžarskim kolegom. Foto: Zajem zaslona
Obrambni minister Matej Tonin na srečanju z madžarskim kolegom. Foto: Zajem zaslona

V bližini slovenske meje v mestu Zalaegerszeg Madžari gradijo tovarno oklepnikov, in ker Slovenska vojska (SV) načrtuje posodobitev tudi na tem področju, sta se ministra pogovarjala tudi o morebitnem nakupu madžarskih oklepnikov. "Predvidevam, da bo tudi Slovenija zainteresirana za vozila, ki bodo izdelana na Madžarskem. Madžarska si želi, da bi lahko bila med tistimi, ki bodo oddali ponudbo za nabavo te opreme," je povedal madžarski obrambni minister Tibor Benkö.

Namero nakupa 50 oklepnikov do leta 2027 je potrdil tudi slovenski minister za obrambo Matej Tonin, a je treba posel po njegovih besedah izpeljati transparentno. Oklepna vozila namreč ponujajo tudi druge države, ponudbe pa šele zbirajo.

"Kako na učinkovit način zagotoviti opremo in tudi na cenovno racionalen način. Tukaj moram poudariti, da imata Slovenije in tudi seveda Madžarska razvito obrambno industrijo in z ministrom sva iskala možnosti vzajemnega sodelovanja," je dejal Tonin.

Nakup madžarskih oklepnikov?

Sicer pa je madžarskemu kolegu ponudil sodelovanje pri postavljanju bolnišnice v Maliju, ki ga Slovenska vojska načrtuje v letu 2023. Pogovarjali so se tudi o skupni zaščiti in reševanju ob naravnih nesrečah. "Treba je uskladiti način odzivanja – izvedbo intervencij, da imamo primerljivo opremo, s katero nastopamo, kajti nesreče so iste na obeh straneh meje," je opozoril državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damjan Jaklin.

Delegaciji sta se strinjali, da je zaradi znova grozeče nevarnosti terorizma v Evropi smotrno varnosti nameniti več pozornosti − in seveda tudi proračunskega denarja.

Vrednost načrtovanih naložb v Slovensko vojsko v naslednjih letih naj bi dosegla 780 milijonov evrov. Foto: BoBo
Vrednost načrtovanih naložb v Slovensko vojsko v naslednjih letih naj bi dosegla 780 milijonov evrov. Foto: BoBo