Zgradba Univerze v Mariboru. Foto: BoBo
Zgradba Univerze v Mariboru. Foto: BoBo

Univerza v Mariboru je ob tem sprejela tudi več drugih ukrepov pomoči za ukrajinske begunce, med katerimi je oprostitev plačila šolnine in prispevkov za študij. Hkrati si prizadevajo zanje poiskati tudi primerno namestitev.

"Na Univerzi v Mariboru z veliko zaskrbljenostjo in sočutjem spremljamo krizne razmere v Ukrajini. Prebivalcem Ukrajine izražamo solidarnost, vsakdo bi moral imeti pravico do življenja v miru in svobodi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi zakonskih omejitev ukrajinskim študentom niso mogli omogočiti rednega vpisa med študijskim letom, vendar so našli kompromisno rešitev, s katero lahko Ukrajinci tudi med študijskim letom začnejo študirati na Univerzi.

Študenti begunci se lahko v študijski program vpišejo prek programa Erasmus +. S tem pridobijo študentski status in imajo možnost zaprositi za štipendijo, prav tako jim status študenta omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane in študentskega dela.

Prihodnje študijsko leto mogoč redni vpis

Prihodnje študijsko leto se bodo lahko nato redno vpisali v programe, pri čemer jim bodo priznali opravljene obveznosti v letošnjem študijskem letu.

"Študentom bomo zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23, ko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport načrtujemo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje," so zapisali.

Iz službe za odnose z javnostmi so za MMC potrdili, da so zaznali zanimanje za vpis v omenjene programe. Natančnega števila ukrajinskih beguncev, ki se želijo izobraževati na Univerzi Maribor, pa niso podali.

Vključevanje v delo Univerze omogočajo tudi visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter raziskovalcem iz Ukrajine.

Pomoč društva študentov psihologije Maribor

Za ukrajinske študente so na spletni strani ob tem vzpostavili enotno vstopno točko v angleščini in slovenščini, za dodatna vprašanja in podporo pa so aktivirali tudi elektronski naslov ukraine@um.si.

Društvo študentov psihologije Maribor ob tem omogoča brezplačne zasebne pogovore v podporo duševnemu počutju in zdravju za študente, ki jih je prizadela kriza v Ukrajini.

Unverza v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Unverza v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Univerza v Ljubljani prejela več kot sto povpraševanj

Univerza v Ljubljani je medtem za MMC sporočila, da so od ukrajinskih študentov prejeli že več kot sto povpraševanj za študij na naši univerzi in 17 prijav za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto.

Sporočajo, da bodo poskusili študente v letošnjem študijskem letu vsaj neformalno vključiti v izobraževalne procese. "Potrudili se bomo, da tiste, ki se ne bodo mogli formalno vpisati na študij (če zamudijo rok za vpis), vsaj neformalno vključimo v študijski proces (na primer Leto plus), saj vpis med študijskim letom ni predviden," so nam sporočili po elektronski pošti.

"Odziv ministrstva žal na splošni ravni"

Univerza v Ljubljani poudarja problematiko zakonodaje: "Vlado RS smo takoj ob začetku vojne v Ukrajini prosili, naj čim prej zagotovi pravno podlago za urejanje ustreznega statusa ukrajinskim beguncem za študij in tudi zaposlitev na UL, hkrati smo opozorili, da bi za morebitne študente iz Ukrajine potrebovali dodatna vpisna mesta, posebne štipendije in/ali oprostitev šolnin kot tudi dodatna mesta za mlade raziskovalce iz Ukrajine."

Ob tem pričakujejo tudi ukrepanje: "Žal odziv pristojnega ministrstva za zdaj ostaja na splošni ravni, pričakujemo pa, da bodo v kratkem sprejeli konkretne ukrepe v podporo ukrajinskim študentom in raziskovalcem ter tudi zagotovili dodatna finančna sredstva v ta namen," so še zapisali.

Sorodna novica V šolanje že vključenih 131 ukrajinskih otrok, beguncem tudi pravica do dela in nastanitve

Pomoč študentov rusistike v Ljubljani

Pri procesu vključevanja študentov in profesorjev iz Ukrajine v študij in življenje v Sloveniji pomagajo članice Univerze, "na primer študentke in študenti rusistike s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani nudijo brezplačno pomoč ukrajinskim študentkam in študentom, ki so se primorani preseliti k nam, v obliki poučevanja slovenščine, druženja, podpore in spoznavanja študentskega življenja v Ljubljani".

Stanovanja v prestolnici problem za domače in tuje študente

Univerza v Ljubljani je v odgovoru za MMC opozorila tudi na stanovanjsko problematiko mladih na splošno: "Za študentke in študente iz Ukrajine prostih zmogljivosti žal nimamo, saj jih imamo premalo že za slovenske študente. Menimo, da bi tudi ta kriza morala postati dodatna spodbuda, da v Ljubljani končno začnemo urejati problematiko študentskih nastanitev z gradnjo novih študentskih domov." Dodali so še, da lahko v stanovanja v lasti Univerze nastanijo osem ljudi, trenutno pa urejajo prihod in nastanitev dveh profesoric.

Foto: Univerza na Primorskem
Foto: Univerza na Primorskem

Tudi Univerza na Primorskem sprejema ukrajinske begunce

Univerza na Primorskem je za MMC sporočila, da je prijavo za študijske programe oddalo deset kandidatov iz Ukrajine. Njihova vpisna služba je v stiku z več kandidati.

"Univerza na Primorskem ostaja odprta tudi za kandidate iz Ukrajine, pri tem jim bo omogočeno tako nadaljevanje študija kot tudi vpis v prvi letnik," je v odgovoru zapisal Aleš Oven, pomočnik rektorice UP.

"Dodatno se študenti lahko na univerzo vključijo takoj ob izraženem interesu. Pri tem se lahko vpnejo v študijski proces kot mobilni študenti ali pa se udeležijo naših programov učenja slovenščine in programov integracije," so dodali.

Za študente iz Ukrajine z mednarodno zaščito oziroma z začasno mednarodno zaščito razseljenih oseb so vzpostavili tudi posebno spletno stran.

Univerzo obiskuje več kot tisoč tujih študentov

Poudarili so, da Univerzo že obiskuje 1017 tujih študentov, med njimi so tudi študenti z mednarodno zaščito. "Postopki so znani in usklajeni, zato večjih zapletov ne pričakujemo," sporočajo.

Tudi na Univerzi na Primorskem pričakujejo dodatne prijavne roke za ukrajinske begunce: "V sodelovanju z drugimi univerzami v okviru Rektorske konference Republike Slovenije in MIZŠ se usklajujemo o razpisu dodatnih prostih mest za vpis kandidatov iz Ukrajine. Zanje načrtujemo dodatne prijavne roke."

Ukrajinski otroci, ki jih je sprejela šola v Latviji. Foto: EPA
Ukrajinski otroci, ki jih je sprejela šola v Latviji. Foto: EPA

DOS in ŠOS pozivata k reševanju stanovanjskega vprašanja

Univerza v Mariboru je še sporočila, da aktivno išče "rešitve pri zagotavljanju nastanitev v prostore stanovanjskih skladov, dijaških domov, študentskih domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter drugih primernih objektov v državni lasti".

Prav danes sta državne oblasti k reševanju bivanjskega vprašanja ukrajinskih dijakov in študentov pozvali tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad sta pozvali k izvedbi izrednega razpisa za dijake in študente, ki jih je ali jih bo vojna v Ukrajini prisilila v izobraževanje v Sloveniji, poroča STA.

"Iskanje prostora pod soncem v drugih državah"

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, vojna v Ukrajini pušča veliko ljudi brez doma in mnoge tudi brez domovine. "Mnogi posamezniki, med njimi dijaki in študenti, ki lahko odidejo iz države, v kateri divja vojna, skušajo iskati svoj prostor pod soncem v drugih državah," so navedli.

DOS in ŠOS v sporočilu še pišeta, da so v Slovenijo prišli mnogi dijaki in študenti, kar nekaj pa je tudi dijakov in študentov, ki so v Sloveniji na izmenjavi "in bi zaradi očitnih razlogov radi ostali tu".Sloven