Vodenje slovenskega FBI-ja bo v rokah Roberta Črepinka. Foto: Policija
Vodenje slovenskega FBI-ja bo v rokah Roberta Črepinka. Foto: Policija
Slovenski FBI se predstavi

Omenjeni bodo delo v novoustanovljenem nacionalnem preiskovalnem uradu začeli kmalu po novem letu, okoli 15. januarja, je pojasnil vodja urada Robert Črepinko in dodal, da bodo pri delu uporabljali vsa dozdajšnja znanja in izkušnje. Črepinko je prepričan, da se bo s tem kakovost preiskovanja kaznivih dejanj dvignila na višjo raven.

Urad se bo sicer ukvarjal izključno s preiskovanjem kaznivih dejanj, ključno vlogo pa bodo imeli vodje preiskav, ki jim bo za vsak raziskovan primer dodeljeno potrebno število strokovnjakov z različnih področij, pojasnjuje Črepinko.

Vodja urada je še pojasnil, da so urad ustanovili zato, da bi izboljšali predkazenske postopke pri najtežjih oblikah gospodarske kriminalitete in korupcije ter pri drugih oblikah resne kriminalitete. Urad naj bi, še pravi Črepinko, pomenil nadgradnjo dozdajšnjega dela kriminalistov.

"Podlaga za preiskavo kaznivih dejanj že zdaj obstaja"
Na očitke SDS-a, da ni zakonske podlage za začetek delovanja urada, pa vodja urada odgovarja, da zakonska podlaga za preiskovanje kaznivih dejanj, vključno z dostopom do baznih podatkov, obstaja, saj sicer kriminalistična policija že zdaj ne bi mogla preiskovati kaznivih dejanj.

Predlagana sprememba zakona o policiji bo po njegovem mnenju samo podrobneje uredila nekatere podrobnosti v zvezi z delovanjem nacionalnega preiskovalnega urada.

Slovenski FBI se predstavi