Prebežniki na italijanskem otoku Lampedusa. Foto: Reuters
Prebežniki na italijanskem otoku Lampedusa. Foto: Reuters

"Današnja izmenjava mnenj je močno prispevala k napredku v pogajanjih o krizni uredbi, ki je ključna v ciljni ravnini pogajanj o paktu o migracijah in azilu," je povedal Grande-Marlaska po zasedanju ministrov EU-ja v Bruslju, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja. Pojasnil je, da velika večina držav članic podpira zadnjo različico besedila stališča Sveta o uredbi. Dogovor pričakuje v prihodnjih dneh.

Prepričanje, da se bo članicam uspelo dogovoriti v nekaj dneh, je izrazila tudi evropska komisarka Johansson, ki je poudarila, da ni več velikih ovir.

Na zasedanju se je po neuradnih informacijah zapletlo predvsem zaradi nesoglasij med Nemčijo in Italijo. Berlin je pogajanja do zdaj blokiral, ker se ni strinjal s tem, da bi lahko države članice, ki bi se spoprijele z migrantskim pritiskom, znižale standarde njihove oskrbe. Nemčija je zdaj popustila, vendar pa naj se s predlogom po novem ne bi strinjala Italija.

Trenutnemu predlogu sicer nasprotujeta Madžarska in Poljska, glasovanja pa bi se vzdržale Slovaška, Nizozemska, Češka in Avstrija, navajajo viri pri EU-ju.

Sorodna novica Poklukar: Notranji nadzor Avstrije je še vedno nesorazmeren, nezakonit ukrep

Slovenija podpira predlog

Za potrditev je potrebna kvalificirana večina, kar pomeni najmanj 15 od 27 držav članic, ki skupaj predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalcev EU-ja. Slovenija po besedah ministra Boštjana Poklukarja predlog podpira.

Krizna uredba vključuje možnosti odstopanja od drugih pravil iz pakta o migracijah in azilu v primeru, da se katera od članic znajde pod velikim migracijskim pritiskom. Ta članica bi lahko podaljšala časovno obdobje pridržanja prebežnikov na zunanji meji, pa tudi znižala standarde v migrantskih centrih. Poleg tega bi se hitreje sprožil solidarnostni mehanizem za premeščanje prebežnikov v druge države.

Splošni pristop o uredbi bo podlaga za pogajanja z Evropskim parlamentom. Ta je zaradi nesoglasij med članicami glede krizne uredbe prekinil pogajanja o dveh drugih predlogih iz pakta o migracijah in azilu. Če bodo torej v prihodnjih dneh članice dosegle dogovor, bo to lahko privedlo tudi do nadaljevanja pogajanj o celotnem paktu.

Notranji ministri EU-ja razpravljajo o porastu priseljevanja