Slovenski organi so pri enem vzorcu kebaba odkrili salmonelo. Foto: Pixabay

Slovenski pristojni organi so po izbruhu afere v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev mesa, uvoženega iz Poljske. Mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil poljskega mesa so pokazale, da so vsi vzorci ustrezni razen vzorca kebaba, za katerega je bil v sredo po ugotovitvi salmonele sprožen postopek umika in odpoklica. V četrtek so pri istem kebabu odkrili še nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen. Na upravi pričakujejo še rezultate preostalih osmih vzorcev.

Z zadevo pa se ukvarja tudi misija inšpektorjev Evropske komisije. Govorka komisije Anca Paduraru je medtem napovedala, da bo poročilo inšpektorjev pripravljeno v približno mesecu dni. Cilja misije inšpektorjev sta po neuradnih navedbah dva: preveriti izvajanje uradnega nadzora nad verigo govejega mesa in v njej in izvajanje zahtev EU-ja, vključno z zahtevami glede sledljivosti, ter pridobiti sveže informacije o ukrepanju po odkritju spornega mesa, vključno z odpoklicem proizvodov iz zadevnega objekta.

Pomembno je hitro odkrivanje spornih živil

Preiskava v rokah poljskih oblasti
Pregledali so klavnice, razsekovalnice, prostore trgovcev z govedom, urade pristojnih oblasti in podatke o identifikaciji, registraciji in gibanju goveda. Pri preverjanju so se osredotočili na organizacijo in izvajanje uradnega nadzora v proizvodni verigi.

V Bruslju so neuradno pojasnili, da je to predvsem nezakonita dejavnost in da je preiskava v rokah poljskih pravosodnih oblasti. Inšpektorji komisije so se osredotočili na vprašanje, ali obstajajo v nadzornem sistemu pomanjkljivosti, ki lahko zlahka omogočijo takšno nezakonito dejavnost.