Ribiči morajo naloviti vsaj šest ton rib, da se jim najmanj sedemurna pot izplača. Foto: MMC RTV SLO
Ribiči morajo naloviti vsaj šest ton rib, da se jim najmanj sedemurna pot izplača. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski ribiči odpluli na morje

Na morje so sicer nameravali že prejšnjo noč, a jim je to preprečilo vreme. Ribiči obžalujejo, da dva meseca in pol niso mogli ribariti. Premor bodo občutili kot izpad dohodka, saj so prvi meseci v letu ribolovu naklonjeni, je povedal ribič Janez Čebulj. Ocenil je, da so zaradi ERC-ja izgubili med 100 in 120 ton rib.

Ribiči upajo na dober ulov
Ribiči ribarijo na območju okoli 30 navtičnih milj od otoka Susak, ki je mednarodno morje v ERC-ju. Do tja plovejo vsaj sedem ur. Po besedah Janeza Čebulja so občutki med ribiči mešani, vsi pa upajo, da bodo kaj ulovili. Da bi se jim pot izplačala, morajo naloviti vsaj šest ton rib, v najboljšem primeru pa jih lahko nalovijo od 10 do 12 ton. Lovili bodo plavo ribo in se, če bodo ujeli dovolj, vrnili domov, sicer pa bodo prespali in lovili tudi v torek.

Izvajanje ERC-ja zamrznjeno za članice EU-ja
Hrvaška je ERC uvedla prvega januarja in ga po opozorilih EU-ja pretekli četrtek zamrznila za članice povezave. Tako je vrnila stanje v svojem območju Jadranskega morja na tisto, ki je veljalo pred novim letom. Odločitev o uvedbi ERC-ja je Hrvaška sprejela oktobra 2003. Sabor je ob odločanju o zamrznitivi območja sprejel tudi amandma, ki pravice hrvaških ribičev izenačuje s pravicami ribičev iz EU-ja.

Slovenski ribiči odpluli na morje