Hrvaški ribiči se jezijo, da bodo italijanske ladje izpraznile Jadransko morje. Foto: Reuters
Hrvaški ribiči se jezijo, da bodo italijanske ladje izpraznile Jadransko morje. Foto: Reuters
Premier Ivo Sanader
Ribiči menijo, da jih je vlada prodala. Foto: EPA

Ti so prepričani, da si je Hrvaška naredila medvedjo uslugo, in pravijo, da to pomeni nadaljnjo škodo Jadranskemu morju. "Prodali so nas" in "Vlada nas ne podpira," sta le dve od neštetih izjav, ki odsevajo jezo in razočaranje nad oblastmi. Ribiči so prepričani, da bo zaradi zamrznitve ERC-ja kmalu izginil ribji fond. Ribiči največjo odgovornost za to že vnaprej pripisujejo Italijanom, ki jih obtožujejo, da lovijo z motorji brez omejitve moči in z nedovoljenimi mrežami.

Po glasovanju v saboru je sicer moč napovedati določene politične premike. Kot je znano, so za predlog premierja Iva Sanaderja o zamrznitvi cone podprle koalicijske stranke, z izjemo Hrvaške kmečke stranke.

Sodelovanje HDZ-ja in Glavševe stranke
Največja opozicijska stranka SDP se je, z nekaj izjemami, glasovanja vzdržala, kar je napovedala že prej, presenetljivo pa je Sanaderja podprla stranka Branimirja Glavaša HDSSB, ki je bila še pred nekaj meseci zelo kritična. Glavaš je takrat Sanaderja celo obtožil, da je njegov proces montiran in da ga želi fizično uničiti. Vodja poslanske skupine HDZ-ja Andrija Hebrang je sicer dejal, da bi imela vlada dovolj glasov, tudi če za predlog ne bi glasoval HDSSSB, a hrvaški mediji so zdaj polni ugibanj, ali to pomeni, da bosta stranki v prihodnje tesneje sodelovali. Znano je namreč, da je Glavaš napovedal podporo Sanaderju tudi glede proračuna.

Sanader je sicer v Bruslju, kjer so Hrvaško za zamrznitev ERC-ja nagradili z napovedjo, da bi lahko pristopna pogajanja končali že jeseni prihodnje leto, dejal, da je opozicija skušala zlomiti vlado. "Opozicija ni glasovala za predlog zato, ker je proti evropski prihodnosti Hrvaške, temveč zaradi notranjih razlogov. Ugotovili so, da eden od koalicijskih partnerjev (op. HSS) ne bo podprl predloga vlade, zato so poskusili zrušiti vlado. A jim to ni uspelo, dobili smo 77 od 153 glasov."

K. T.