Velikega dela prebivalcev Slovenije politika ne prepriča več. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Velikega dela prebivalcev Slovenije politika ne prepriča več. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Volitve bi se klavrno končale za večino strank, kažejo izsledki raziskave Slovenski utrip, ki jo izvaja fakulteta za uporabne družbene študije. Največ glasov bi pobral SD (6,9 odstotka), sledita pa mu še SDS z odstotno točko glasov manj (5,9) in PS, ki bi za las ujel parlamentarni prag (4,2).

Četrti NSi bi dobil 2,3 odstotka, decembra ustanovljena Solidarnost pa 2,2 odstotka glasov. Prav tolikšen odstotek glasov bi prejel tudi DeSUS. SLS-u bi svoj glas zaupal le odstotek anketirancev. Upoštevaje samo tiste, ki so izbrali določeno stranko, bi jih SD volilo 26,4, SDS 22,8 in PS 16,1 odstotka.

Najmanj anketirancev bi se odločilo za SNS in LDS (0,5), DL (0,3) ter Zares (0,1). Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 26,4, da ne bi volili nobene 33 in da ne bi šli na volitve, pa 11 odstotkov vprašanih.
Podpora vladi upadla
Anketirance so spraševali tudi o podpori delu aktualne vlade. Njeno delo podpira le 23,2 odstotka vprašanih, kar je 1,7 odstotne točke manj kot decembra lani. 67 odstotkov dela vlade ne podpira. Da ne vedo, je odgovorilo 9,8 odstotka vprašanih.

Anketo je bila narejena po telefonu med 13. in 16. januarjem na vzorcu 904 polnoletnih prebivalcev Slovenije.