Vlado podpira dobra četrtina vprašanih. Foto: FUDŠ
Vlado podpira dobra četrtina vprašanih. Foto: FUDŠ
Priljubljenost strank
SDS trenutno vodi pred SD-jem. Sliko povečate s klikom nanjo. Foto: FUDŠ
Mogoči premierji
Se bosta čez dve leti za premierski stolček potegovala Janša in Janković? Foto: FUDŠ

Anketo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, na vprašanja pa je odgovarjalo 906 ljudi. Ugotovitve kažejo še, da bi med parlamentarnimi strankami na volitvah to nedeljo drugo mesto zasedel SD z 11,7 odstotka glasov, na tretje mesto pa bi se uvrstil DeSUS z 8,7 odstotka. SNS bi dobil 5,4 odstotka glasov, SLS 4,6 odstotka, LDS pa 3,5 odstotka. NSi z 1,7 odstotka ne bi dosegel parlamentarnega praga, še slabše pa kaže Zaresu, ki so mu vprašani namenili le en odstotek glasov.

Kar petina vprašanih ne bi glasovala za nobeno stranko, 3,4 odstotka je takih, ki ne bi šli na volitve, 17,8 odstotka je neodločenih. Samo med opredeljenimi volivci bi SDS dosegel 33,6 odstotka, SD pa 21,2 odstotka.

Morebitno Lahovnikovo stranko bi volilo 22 odstotkov
In če bi se na volitvah pojavile štiri povsem nove stranke? Najbolje bi kazalo stranki Mateja Lahovnika, ki bi jo podprlo 22,2 odstotka vprašanih, stranko, ki bi jo ustanovil Rado Pezdir, bi volilo 13,8 odstotka vprašanih, 13 odstotkov bi glas namenilo stranki Zorana Jankovića, 9,5 odstotka pa stranki Gregorja Viranta. Nadpovprečno podporo bi med mladimi do 34 let dobila Jankovićeva stranka, Pezdirjeva pa podpovprečno. Pokazalo se je tudi, da bi Janković v veliki meri črpal zdajšnje glasove SD-ja, Lahovnik pa bi imel največji potencial za pridobivanje strankarsko neopredeljenih.

Kot premierja jih največ vidi Janšo
Kdo pa bi bil po mnenju vprašanih najprimernejši za prihodnjega predsednika vlade? 31 odstotkov vprašanih meni, da bi bil to Janez Janša, 23 odstotkov na tem mestu vidi Zorana Jankovića, 14 odstotkov Boruta Pahorja. Četrtina vprašanih se ne bi odločila za nikogar izmed naštetih. Pahor ima nekoliko več podpore med ženskami, Janša pa med moškimi. Pahor ima nadpovprečno podporo med osnovnošolsko izobraženimi, Janković med srednje, višje in visoko izobraženimi, Janša pa med poklicno izobraženimi.

Pahorja podpira le 45 odstotkov volivcev SD-ja, tretjini je ljubši Janković. Po drugi strani Janšo podpira 86 odstotkov volivcev SDS-a.

74 odstotkov proti pokojninski reformi
Predlagane pokojninske reforme ne podpira 74 odstotkov vprašanih, podpira jo 17 odstotkov, 9 odstotkov je neodločenih. Večinsko ji nasprotujejo volivci vseh strank, še nekoliko izrazitejše je nasprotovanje med volivci opozicije.

Gospodarska uspešnost po mnenju polovice stvar pridnih delavcev
In kaj po mnenju vprašanih najbolj pripomore h gospodarski uspešnosti? Po mnenju 49,4 odstotka vprašanih so to pridni delavci, 13,2 odstotka jih meni, da so to investicije, 30,4 odstotka pa se jih je opredelilo za inovacije.