Gre za prvo tovrstno tožbo v zgodovini Slovenske vojske, so sporočili iz sindikata. Foto: MMC RTV SLO
Gre za prvo tovrstno tožbo v zgodovini Slovenske vojske, so sporočili iz sindikata. Foto: MMC RTV SLO

Gre za prvo tovrstno tožbo v zgodovini Slovenske vojske, so sporočili iz sindikata. Za ta korak pa so se po besedah predsednika sindikata Gvida Novaka odločili, ker se vlada v zadnjega pol leta ni odzvala na večkratne pozive sindikata k rešitvi spora na miren način.

Novak: To je nezakonita uporaba tajnih dokumentov
Predmet spora je kršenje pravic pripadnikov Slovenske vojske zaradi nezakonitega stanja na področju sistemiziranj delovnih mest pripadnikov. Po mnenju sindikata nezakonito stanje na tem področju vlada zaradi uporabe formacij Slovenske vojske namesto sistemizacij, ki so splošen akt delodajalca in osnova za izdajanje individualnih aktov zaposlenim.

V Slovenski vojski se v ta namen uporabljajo vojaške formacije, ki so tajni dokumenti in se ne sprejemajo kot sistemizacije za vse druge državljane, je pojasnil Novak. Prepričan je, da je to nezakonita uporaba tajnih dokumentov za določanje delovnih razmerij med delodajalcem in pripadniki Slovenske vojske.

Vlada: Sindikat nima statusa reprezentativnega sindikata
Zatrjuje, da so zaradi take nezakonite uporabe vojaških formacij pripadniki Slovenske vojske prikrajšani za ustrezno varstvo svojih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Napovedal pa je, da v sindikatu zaradi neodzivanja vlade v naslednjih dveh mesecih načrtujejo vložitev še najmanj petih tožb v kolektivnih zadevah.

Vlada je mnenje k predlogu kolektivne pogodbe za pripadnike Slovenske vojske, ki ga je podal Sindikat vojakov Slovenije in hkrati predlagal tudi začetek postopka za sklenitev kolektivne pogodbe, sprejela v začetku lanskega novembra. V mnenju pa je ugotovila, da sindikat nima statusa reprezentativnega sindikata, zato za sklenitev pogodbe ni formalne podlage.