Slovenski vojaki v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski vojaki v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO

60 slovenskih vojakov, ki so že pred več kot dvema tednoma končali misijo v Afganistanu, je končno poletelo proti domu, so za MMC povedali na obrambnem ministrstvu.

Spomnimo, da se je zgodba z vojaki zapletla zato, ker Slovenija nima svojega transportnega letala. Vojaki 11. kontingenta Slovenske vojske so zato 16 dni čakali, da je Generalštab Slovenske vojske poskrbel za rešitev - prevoz z letalom ameriške vojske.

Prvi načrt padel v vodo zaradi prepovedi poleta čez Turkmenistan
Na ministrstvu za obrambo so že v petek pojasnili, da bi se kontingent, ki je sicer štirimesečno misijo zaradi avgustovskih volitev v Afganistanu podaljšal še za dva meseca, v Slovenijo moral vrniti pred več kot dvema tednoma. Prvi načrt Morsa je bil, da se vojaki vrnejo z letalom, najetim v okviru desetih zakupljenih ur iz strateškega transporta. Projekt ni uspel, ker letalo ni prejelo dovoljenja za prelet čez Turkmenistan.

Iz Herata neposredno na mariborsko letališče
Mors je zato pozneje sprejel ponudbo ameriške vojske. Z vojaškim letalom je namreč prevoz z varnostnih vidikov najvarnejši - gre za zaščito, ki je civilni letalski prevoznik v Afganistanu ne more zagotoviti, poleg tega pa je prevoz iz Herata do Maribora direkten in brezplačen, so zatrdili na ministrstvu. Kot je znano, je bil polet z ameriškim letalom, menda zaradi varnostnih razlogov, trikrat prestavljen.

Mors: Ponudba Američanov tudi finančno najugodnejša
Na morsu sicer trdijo, da je bila ameriška ponudba najboljša tudi iz finančnih razlogov. Za organizacijo in izvedbo prevoza so imeli namreč na voljo še dve možnosti - najem civilnega letala prek pogodbe pri Intereuropi s ceno približno 150.000 evrov plus stroški vračanja tovora, ki bi znašali približno 90.000 evrov, ali najem slovenskega prevoznika Adria s ceno približno 125.000 evrov plus stroški prevoza tovora.