Slovenska vojska praznuje 20. obletnico. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska vojska praznuje 20. obletnico. Foto: MMC RTV SLO
Ob 20. obletnici slovenske vojske

V svojem govoru je izpostavil, da je prav slovenska vojska jedro naše državne samostojnosti, naše suverenosti in s tem zagotovilo varnosti naše skupnosti. Po njegovih besedah je varnostna kultura del naše splošne kulture in zato ne bi smeli dovoliti, "da bi se ena naših pomembnih značilnosti, naša samoobrambna kultura, ki se je že v zgodovinsko usodnih trenutkih večkrat manifestirala, zamrla." Ob tem je izpostavil tudi pomen povečanega prostovoljnega služenja v vojski.

Vsem, ki sestavljajo slovensko vojsko, je izrekel tudi priznanje ob zavedanju, da so v minulih letih kljub pomanjkanju sredstev naredili enako ali več. "Hkrati pa se moramo vselej kritično ozirati k sebi in se spraševati, kaj smo dolžni storiti bolje," je dejal.

Pred 20. leti prvi naborniki
15. maj predstavlja začetek delovanja Slovenske vojske, saj so na ta dan leta 1991 v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe začeli obvezno služenje vojaškega roka prvi slovenski naborniki.

V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180. 23. maja 1991 se je zgodil prvi resen vojaški incident, imenovan pekrski dogodki, ki so ga sprožili pripadniki JLA-ja.

Osrednja slovesnost v Cerkljah ob Krki
Slovenska vojska bo 20. obletnico svojega delovanja praznovala z osrednjo slovesnostjo v vojašnici Cerklje ob Krki, na kateri bo osrednji govornik predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Danilo Türk. Ta bo SV-ju ob okrogli obletnici podelil priznanje zlati red za zasluge.

Na slovesnosti bo potekalo tudi povišanje v čin brigadirja (Vojteh Mihevc) in prve brigadirke Slovenske vojske (Alenka Ermenc), hkrati pa bodo podelili deset priznanj posameznikom in tri priznanja enotam SV-ja, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Slovesnost bo odprta za javnost, na njej bo nastopil tudi orkester SV-ja, pripadniki enote za protokol pa bodo v počastitev praznika v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov, so še zapisali v sporočilu za javnost. Prireditev bo sicer potekala pod sloganom Ponosni nase že 20 let.

Ob 20. obletnici slovenske vojske