Taki prizori na mestih ulicah niso nič nenavadnega. Foto: MMC RTV SLO
Taki prizori na mestih ulicah niso nič nenavadnega. Foto: MMC RTV SLO
58 odstotkov vprašanih mladih vsaj občasno kadi. Foto: EPA
Uporaba mamil je zlasti strmo naraščala med letoma 1995 in 2003. Foto: EPA

Kot kažejo izsledki evropske raziskave o uživanju alkohola in mamil (ESPAD), ki so jih predstavili na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa, je kar 87 odstotkov slovenskih mladostnikov, ki so bili vključeni v raziskavo, v zadnjem letu pilo alkohol. V mednarodnem povprečju je bilo takih 82 odstotkov.

V raziskavi, ki jo organizira švedski Svet za informacije o alkoholu in drugih mamilih, so predstavljeni podatki za leto 2007. Skupaj je v njej sodelovalo 105.000 dijakov in dijakinj, rojenih leta 1991, od tega 3.085 slovenskih. V primerjavi z raziskavami iz preteklih let odstotek mladih uživalcev alkohola narašča, vse več je tudi občasnega čezmernega pitja, je povedala Eva Stergar z omenjenega inštituta.

Rezultati za vse vključene države
(stran je v angleškem jeziku)

Več kot polovica šestnajstletnikov že kadilo
Vsaj na prvi pogled so spodbudnejši podatki o kajenju. Mednarodno poročilo ESPAD kaže, da je 58 odstotkov anketiranih v vsem življenju že kadilo cigarete, 29 odstotkov jih je kadilo v mesecu pred anketo, dva odstotka vprašanih pa pokadi 20 cigaret ali več dnevno. Odstotek slovenskih dijakov, ki so kadili v mesecu pred anketo, je enak povprečju. Sicer pa so v primerjavi z raziskavami v preteklih letih raziskovalci ugotovili, da je se je odstotek slovenskih 16-letnikov, ki kadijo, zmanjšal.

Droge mladim niso uganka
Za tretjino vseh anketiranih v Evropi je kanabis povsem dostopen, medtem ko je povsem dostopen kar 47 odstotkom slovenskih 16-letnikov. V povprečju je 23 odstotkov fantov in 17 odstotkov deklet poskusilo katero koli prepovedano mamilo, kažejo izsledki raziskave. 19 odstotkov anketiranih je v življenju že poskusilo kanabis, sedem odstotkov pa je poskusilo katero drugo mamilo, razen kanabisa. Ekstazi, kokain in amfetamine je uporabilo tri odstotke vprašanih, med enim in dvema odstotkoma anketiranih ima izkušnjo z LSD-om, dva odstotka pa s krekom in en odstotek s heroinom.

Med letoma 1995 in 2003 je zloraba mamil strmo naraščala, v letu 2007 pa so opazili manjši upad, in sicer z 21 na 18 odstotkov mladih, ki so kdaj poskusili katero koli prepovedano mamilo. Uporaba se ni zmanjšala le pri kokainu.

16 odstotkov že vdihavalo hlape
Za Slovenijo je najbolj značilen razmeroma visok odstotek anketiranih, ki so odgovorili, da so že vdihavali hlape. Takšnih je 16 odstotkov, kar je skoraj za enkrat več, kot je povprečje ESPAD raziskave za leto 2007.

E. S.