Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor. 8. januarja ga je obkolilo 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Foto: MMC RTV SLO
Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor. 8. januarja ga je obkolilo 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Foto: MMC RTV SLO

Slavnostni govornik, načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, pa je dejal, da je zgodba Pohorskega bataljona priložnost za razmislek o prihodnosti.

"Velikokrat smo se spraševali, kaj smo se iz izkušenj prednikov naučili in ali nam to lahko pomaga v prihodnosti. Povemo lahko, da se zavedamo naših korenin, da cenimo vsa prizadevanja za svobodo in enakost, da smo zaskrbljeni, ker imamo pozabljiv odnos do vojaške zgodovine in domoljubja," je povedal in dodal, da "zato kličemo k domoljubju in odgovornosti do zgodovine, pa tudi do naše prihodnosti".

"Vse sile je treba dati za to, da braniš svojo domovino"
Različne delegacije na čelu z delegacijo ministrstva za obrambo, v kateri je bila poleg Šteinerja tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, so ob spomeniku borcem, ki so v boju z nemškimi vojaki padli 8. januarja 1943, položile venec.

Ministrica je ocenila, da "ljudje še vedno verjamejo v tisto, za kar so borci Pohorskega bataljona tukaj padli - da je treba dati vse sile za to, da braniš svojo domovino". "Potrebnih je veliko ljudi, da bi naša domovina, naša država šla naprej po neki spodobni, demokratični poti," je prepričana.

Prireditve naj bi se udeležilo okoli 3.000 ljudi, največ v zadnjih nekaj letih.

Bataljon je 8. januarja 1943 obkolilo 2.000 nemških vojakov
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Nemci so 65 padlih Slovencev odpeljali v Gradec ter jih pokopali na graškem pokopališču. Pozneje so našli še štiri padle in jih pokopali na pokopališču v Oplotnici. Po vojni so posmrtne ostanke teh štirih prekopali k spomeniku v Ruše, je zapisano na spletni strani Šarhov pohod.