Okupator je iz maščevanja dva meseca pred koncem vojne obesil sto talcev. Foto: RTV SLO
Okupator je iz maščevanja dva meseca pred koncem vojne obesil sto talcev. Foto: RTV SLO

Ob breznu pod Krenom, največjem grobišču sredi Kočevskega roga, so se s polaganjem sveč in vencem ter bogoslužjem spomnili po vojni pobitih domobrancev. Na tem območju naj bi bili pokopani predvsem po vojni ubiti srbski vojaki, v okolici pa so še druga grobišča, kjer naj bi bilo približno 13.000 slovenskih žrtev povojnih pobojev.

Venec pri kapeli pod Krenom je položil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. Poudaril je, da moramo žrtve povojnih pobojev spoštovati, dogodki po vojni pa morajo biti sporočilo, da se kaj podobnega ne bo ponovilo.

Spomin na frankolovske žrtve
Na spominski slovesnosti, ki so jo v Stranicah pripravili območno združenje udeležencev NOB-a, Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev in občina Zreče, so se poklonili spominu na frankolovske žrtve. Nemški okupator je februarja 1945 na jablane ob cesti med Stranicami in Frankolovem iz maščevanja za smrt visokega častnika obesil 100 ljudi.

Belokranjski borci so žalno slovesnost pripravili ob spomeniku na Gričku pri Črnomlju, na Idrijskem pa je slovesnost potekala ob partizanskem grobišču na Vojščici.