Žalne slovesnosti v spomin na mrtve potekajo po vsej državi. Foto: EPA
Žalne slovesnosti v spomin na mrtve potekajo po vsej državi. Foto: EPA
Prižiganje svečk na grobovih
1. novembra se spominjamo vseh pokojnih svojcev, prijateljev in drugih. Foto: EPA

Pri spomeniku padlim borcem in talcem na ljubljanskih Žalah je bila slovesnost v spomin na žrtve vojnega nasilja v drugi svetovni vojni. Delegacija zveze borcev je vence položila k več spomenikom, zbrane pa je nagovorila ljubljanska županja Danica Simšič.

Ena izmed osrednjih slovesnosti je bila tudi v Podgorju pod Slavnikom, v katerem so v organizaciji združenj borcev z obale in hrvaškega dela Istre proslavili 60-letnico zmage nad nacifašizmom in spomin na žrtve vojnega nasilja. V okupatorjevi postojanki na železniški postaji je pred koncem vojne umrlo 13 domačinov in rodoljubov iz sosednjih vasi, ki so vzdrževali partizansko zvezo med Trstom, Snežnikom, Reko in Istro.

Na slovesnosti je govoril poslanec v Evropskem parlamentu Borut Pahor, udeležence pa je pozdravil tudi poslanec v hrvaškem saboru Damir Kajin.

Zveza koroških partizanov je pripravila osrednjo žalno slovesnost na partizanskem grobišču v Šentjakobu na avstrijskem Koroškem, na mrtve vojake pa so se spomnili tudi pri spomeniku padlim v Kobaridu.

Slovesnost pri sosedih
V okviru slovesnosti pred bližajočim se dnevom mrtvih je slovenski veleposlanik na Madžarskem Andrej Gerečer že v petek skupaj s predstavniki madžarske lokalne oblasti v mestu Šarvar položil venca na pokopališču in k spomeniku na nekdanjem taborišču.

V Porabju na Madžarskem sicer živi približno 5.000 Slovencev, čeprav se jih je ob zadnjem popisu za Slovence izreklo zgolj dobrih 3.000.