SLS bo
SLS bo "svet modrih" podpiral, ne bo pa si lastil njegovih zaslug, je zatrdil Žerjav. Foto: BoBo

Da bo Slovenija takšna, kakršno smo jo sanjali pred dvajsetimi leti, ni treba spreminjati ustave.

Radovan Žerjav
SLS
SLS spreminja svoj statut, ki naj bi izrazil nov duh stranke in odpravil strukturne neučinkovitosti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SLS za svet modrece

Slovenija na gospodarsko in spremljajočo krizo vrednot ni bila pripravljena, vladajoči ljudje pa ne poznajo rešitve, je predsednik SLS-a Radovan Žerjav dejal ob robu statutarnega kongresa SLS-a, ki poteka na Bledu. Po referendumu bodo Slovenci še bolj razklani, je dodal in izrazil skrb tudi glede apatičnosti družbe, saj politika ljudi vse bolj odbija.

Nov statut odpravlja svet stranke in kot najvišji organ stranke med dvema kongresoma ohranja glavni odbor. Poleg tega uvaja večje naloge in pristojnosti predsednika, tako med drugim določa, da si predsednik izbere sedem od 21 članov izvršilnega odbora. Uvaja tudi tretjega podpredsednika. Tokrat ga bodo volili na naslednji seji glavnega odbora, sicer pa redno na volilnem kongresu.

Po besedah Radovana Žerjava bo novi statut izrazil nov duh stranke po številnih notranjih spremembah, za katere so se odločili na zadnjem kongresu pred dvema letoma. Stranka je v uvodnem delu kongresu zaznamovala še 23 let od ustanovitve predhodnice, Slovenske kmečke zveze, in 20 let osamosvojitve Slovenije.
Modreci: Bučar, Cerar, Pahor, Trontelj?

Preprek apatičnosti družbe, ki jih politika vse bolj odbija, ne more premagati le ena stranka ali morebitna nova vladajoča koalicija, je povedal Žerjav ter kongresu in javnosti predlagal vzpostavitev novega sistema. V nestrankarskem Svetu za Slovenijo 2020 bi sedeli ljudje z visokim ugledom in moralno avtoriteto, ki bi pomagali popeljati slovensko državo in družbo iz trenutne krize, je razložil. Naštel pa je tudi nekaj predlogov za ta svet: prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman, nekdanji predsednik Skupščine RS France Bučar, pravnik Miro Cerar, književnik Boris Pahor in predsednik SAZU-ja Jože Trontelj.

V skupini bi bili ljudje konservativnih ali liberalnih pogledov, desni ali levi, pomembno bi bilo le, da so ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic pripravljeni dejavno delovati za ohranitev temeljev slovenske identitete, državotvornosti in za razvoj gospodarsko uspešne ter socialno pravične družbe. Ob tem je citiral Ivana Omana, da "bo lahko ponovno prišel čas, ko bo treba kot en mož stopiti skupaj", in dodal, da je zdaj prišel ta čas.
Pahor že potrdil pripravljenost za sodelovanje
Žerjav je v prvih pogovorih ugotovil pripravljenost na tovrstno sodelovanje, Boris Pahor naj bi tako pozdravil idejo o svetu in "bo z veseljem sodeloval v njem, če mu bo to dopuščalo zdravje". Bučar naj bi mu v teh pogovorih dejal, da je treba najprej znova vzpostaviti državo, saj ta ni več instrument za upravljanje družbe.

SLS je po besedah Žerjava pripravljen svetu pomagati s svojo infrastrukturo, stranka bo podpirala predloge sveta in si ne bo lastila idej tega "kroga modrecev". Na ta način naj bi skušali preseči individualizem, elitizem in samovšečnost, ki so nas pripeljali v to krizo, ne bodo pa nas rešili iz nje, je prepričan Žerjav. Svet bi izmenično sklicevali različni akterji, med drugim tudi sami člani sveta.

"Modreci naj politikom pomagajo iz slepe ulice"
Po uvodnem delu kongresa je Žerjav za medije pojasnil, da je konfliktov v slovenski politiki toliko, da sta komunikacija in s tem iskanje rešitev s podporo vseh strank težka. Prav zato predlaga vzpostavitev civilnodružbenega gibanja zunaj politike, ki bi s svojo modrostjo "tudi politikom pomagalo najti izhod iz te slepe ulice".

Kot stranka ostajajo v opoziciji, pri ključnih reformah pa nameravajo konstruktivno sodelovati. Če Slovenci zavrnejo predlagano pokojninsko reformo, bo za vlado s tako nizko podporo in kredibilnostjo "praktično nemogoče voditi državo do naslednjih volitev", zato Žerjav v tem primeru kot rešitev vidi le predčasne volitve. Na teh pa za SLS pričakuje ponovitev izidov z lokalnih volitev, je še pojasnil.

Da bo Slovenija takšna, kakršno smo jo sanjali pred dvajsetimi leti, ni treba spreminjati ustave.

Radovan Žerjav
SLS za svet modrece